Зеленський змінив склад РНБО і звільнив з військової служби міністра оборони часів Кучми

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: Facebook Команда Зеленского

Президент Володимир Зеленський змінив склад Ради нацбезпеки і оборони України (РНБО).

Відповідний указ (№752/2019) опубліковано на сайті глави держави.

В персональному складі був затверджений перший заступник голови СБУ – начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Владислав Бухарєв і введені новий секретар РНБО Олексій Данилов і глава Служби зовнішньої розвідки Валерій Євдокимов.

Також президент вивів зі складу Ради колишнього секретаря Олександра Данилюка.

27 вересня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк написав заяву про відставку з посади. За інформацією ЗМІ, Данилюк йде через загострення відносин з оточенням Володимира Зеленського, зокрема главою Офісу президента Андрієм Богданом і олігархом Ігорем Коломойським.
 
Президент Володимир Зеленський звільнив з військової служби колишнього міністра оборони Олександра Кузьмука, повідомляється на сайті президента.

Екс-міністр оборони Олександр Кузьмук під час окупації Криму російськими військами 4 березня 2014 року. Фото: Вести

«Звільнити генерала армії України Кузьмука Олександра Івановича з військової служби у відставку за віком з правом носіння військової форми одягу».

Кузьмуку зараз 65 років. Він перебував на посаді міністра оборони за часів президентства Леоніда Кучми – з 1996 до 2001 року і в кінці 2004 – на початку 2005 років.

У 2007 році недовго побув віце-прем’єр-міністром України. Також Кузьмук був народним депутатом 4-го і 6-го скликань.

Нещодавно Кузьмук потрапив до висновків експертизи як один з міністрів оборони, за якого знизилася обороноздатність України.

У 2018 році Київський науково-дослідний інститут судових експертиз на замовлення Верховної Ради з’ясував, що за Олександра Кузьмука – з 24 вересня 2004-го до 3 лютого 2005 року – зі складу ЗСУ вивели 248 ПЗРК, 136 танків, 781 БМП/БТР, 96 літаків і 18 вертольотів Міноборони.