Рада прийняла законопроект Зеленського про діяльність органів суддівського управління

Новини

Народні депутати прийняли у другому читанні президентський законопроект про діяльність органів суддівського врядування. За закон №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» проголосували 236 депутатів.

Йдеться про зміни до законів «Про судоустрій і статус суддів», «Про очищення влади» та «Про Вищу раду правосуддя».

Документ скорочує склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація.

Жодна фракція, крім «Слуги народу», не голосувала за законопроект.

Депутати Верховної Ради, розглядаючи законопроєкт №1008 про внесення змін до деяких законів щодо діяльності органів суддівського врядування, провалили голосування за важливу правку, повідомляє «Центр протидії корупції» (ЦПК). Міжнародні експерти мали отримати вирішальне слово під час рішення щодо звільнення недоброчесних членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

«Рішення про звільнення члена ВРП вважається прийнятим, якщо подання не буде відхилене на спільному засіданні Вищої ради правосуддя та Комісії з питань доброчесності та етики більшістю голосів учасників засідання за умови, що за це проголосувало принаймні два міжнародні експерти – члени Комісії з питань доброчесності та етики», – йшлося у правці №195 депутата Миколи Стефанчука до законопроєкту №1008.

Профільний комітет погодив цю поправку, але сьогодні голова комітету Ірина Венедіктова поставила цю поправку на підтвердження у залі Ради й вона не набрала достатньої кількості голосів.

У ЦПК зазначають, що без цієї правки рішення про своє звільнення прийматимуть самі члені Вищої ради правосуддя. Експертка ЦПК Галина Чижик вказує на те, що без вирішального слова міжнародних експертів в етичній комісії засідання будуть фікцією, бо члени ВРП не голосуватимуть за своє звільнення.

Згідно із законопроєктом, до Комісії з питань доброчесності та етики мають входити три члени ВРП та три міжнародних експерти.

  • У посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.