ДБР і НАБУ отримали право самостійно прослуховувати підозрюваних

Новини
НАБУ

Національне антикорупційне бюро і Державне бюро розслідувань отримали право на самостійну «прослушку» фігурантів кримінальних проваджень.

Відповідний закон №1009 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінально-процесуального законодавства» набув чинності 17 жовтня. Раніше встановити «прослушку» неможливо було без Служби безпеки України або Нацполіціі, що призводило до витоку інформації.

Початковий проект закону передбачав надання генпрокурору прав санкціонувати негласні слідчі дії, включаючи «прослушку», обшуки і затримання народних депутатів без згоди Верховної Ради. Однак депутати, включаючи фракцію «Слуга народу», відмовилися голосувати за ці норми.

Однак НАБУ дозволяється тримати в штаті не тільки голосних, а й негласних співробітників, в тому числі детективів. А скасовувати незаконні постанови НАБУ і САП зможе не тільки керівник антикорупційної прокуратури, але і генеральний прокурор.

Крім того, Рада не стала скасовувати більшість «правок Лозового», переглянувши, зокрема, ту, яка стосується проведення експертизи в кримінальних процесах. Нова редакція КПК дозволяє проводити експертизу не тільки державним спеціалізованим установам.

Разом з тим «правки Лозового», які регламентують терміни проведення досудового слідства і надають підозрюваному право оскаржити в суді повідомлення про підозру, залишені без змін.

  • 10 вересня Рада прийняла законопроект про зміну кримінального процесуального кодексу в першому читанні, за проголосувало 297 нардепів.
  • 19 вересня голосування за нього в другому читанні було зі скандалом провалено. Фракція Слуга народу, яка має більшість у парламенті, не змогла набрати для його прийняття 226 голосів, голосування було зупинено спікером Дмитром Разумковим.