Євросоюз закликав Україну не вводити в дію судову реформу Зеленського

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президентський законопроєкт про судову реформу не відповідає європейським стандартам і може підірвати незалежність судової гілки влади в Україні, і тому Європейський Союз закликає українську владу утриматися від реалізації положень цього документа до схвалення його Венеціанською комісією.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Найбільшу стурбованість в ЄС викликають положення, що стосуються переформатування Верховного суду.

«ЄС неодноразово висловлював свою позицію щодо судової реформи. Ми чітко і неодноразово висловлював наше занепокоєння з приводу законопроєкту №1008. Зокрема, положення, що стосуються Верховного суду, суперечать європейським стандартам і можуть підірвати незалежність судової системи», – йдеться в заяві тимчасового повіреного у справах представництва ЄС в Україні Анніки Вайдеманн.

Дипломат підкреслила, що ЄС настійно рекомендує Україні не вводити закон у дію, не отримавши попередньо позитивного висновку Венеціанської комісії. А також нагадала, що судова реформа у відповідності до європейських стандартів є ключовою умовою поліпшення українського інвестиційного клімату.

«ЄС, як і раніше, підтримує належну широку судову реформу згідно з європейськими стандартами, яка також є одним з пріоритетів для розкриття інвестиційного потенціалу України, що є проголошеним пріоритетом українського уряду», – зазначила Анніка Вайдеманн.

  • Народні депутати прийняли у другому читанні президентський законопроект про діяльність органів суддівського врядування. За закон №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» проголосували 236 депутатів.