Україна в ОБСЄ вимагає від РФ звільнити активіста з Криму Приходько

Новини
Олег Приходько Фото: crimeahrg.org

Україна вимагає від РФ звільнити арештованого українського активіста в окупованому Криму Олега Приходько. А також припинити розширення списку затриманих за політичними мотивами українців.

Вимога українська делегація оголосила 17 жовтня на засіданні постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Підкидання так званих «доказів» в будинку українських і кримськотатарських активістів залишається звичайною практикою для російських служб. Ми рішуче засуджуємо таку поведінку і просимо російську сторону припинити розширення списку українських політв’язнів і звільнити всіх їх, включаючи недавно затриманого пана Приходька», – сказано в заяві української сторони.

Захист українського активіста Олега Приходька подав апеляційну скаргу на його арешт. 11 жовтня Приходько, якого ФСБ підозрює в нібито підготовці теракту, допитали і відібрали приклади голосу для експертизи.

Нагадаємо:

  • 9 жовтня в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинувачує активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки.
  • 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста на два місяці – до 10 грудня.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі в тимчасово окупованому Криму Олега Приходька.