Як повернути Крим і Донбас і закінчити війну в три етапи – виступ Зеленського на «Форумі Єдності»

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

На «Форумі Єдності» в Маріуполі президент України Володимир Зеленський розповів, як збирається повернути Крим і Донбас і закінчити війну в три етапи.

Як заявив Зеленський, щоб реінтеграція Криму і Донбасу була успішною, стратегія держави повинна включати такі складові: прозорість і публічність, консенсус і реалізм, імплементація або здатність держави втілювати стратегії в життя, показувати реальні кроки і реальні результати.

«Держава повинна шукати правильні шляхи вирішення проблем разом з громадянським суспільством. Українське суспільство повинно домовитися між собою в питанні повернення Криму і Донбасу».

Зеленський зазначив: «Помилково думати, що ми швидко повернемо Крим і Донбас військовим шляхом, і все станеться, як за помахом чарівної палички. Яка наша головна мета і на які компроміси ми готові йти».

Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

За словами Зеленського, на шляху до успішного закінчення війни і досягнення миру треба пройти три етапи.

«Перший – завершення гарячої стадії конфлікту і припинення вогню. Ми впевнені, що обов’язково досягнемо цього найближчим часом. Ми цього дуже хочемо. Це – дуже потрібний, важливий, але насправді тільки перший крок».

За словами президента, другим невід’ємним етапом є примирення людей і пошук консенсусу.

«Все це – дуже складний і дуже чутливий, нейрохірургічний процес. Це як тримати сірники у відкритій каністри з бензином. Одна невірна заява може всі перекреслити і відновити гарячу стадію конфлікту. Саме тому тут важливою є роль медіа і тієї риторики, яку ці медіа застосовують».

Третім етапом є реінтеграція, але безпечна і реальна, а не на папері.

Зеленський нагадав, що є багато світових прикладів, коли гостру стадію конфлікту вдалося припинити, навіть вдалося досягти часткового примирення, але не відбулося головного – повернення територій.

Президент підкреслив, що Україну такий варіант розвитку подій не влаштовує.

  • У Маріуполі почався «Форум Єдності», який проводиться за ініціативою президента України Володимира Зеленського.