Рада зняла недоторканність і дозволила заарештувати депутата Дубневича

Новини

Верховна Рада України дала дозвіл на зняття недоторканності з народного депутата, члена групи «За майбутнє» Ярослава Дубневича, а також погодила його притягнення до відповідальності та арешт. Народного обранця підозрюють у зловживаннях щодо ПАТ «Укрзалізниці» на суму 93 млн грн. на закупівлю стрілочної продукції через «Корпорація КРТ», бенефециарами якої є брати Дубневичи. За відповідне рішення проголосували 332 депутатів.

У той же час за дозвіл на притягнення його до кримінальної відповідальності проголосували 241 депутат, а пункт про арешт підтримали 229 народних обранців, пише Zn.Ua.

«Будучи членом комітету з питань транспорту депутат організував схему за якої одна із компаній народного депутата отримала незаконний дохід розміром 93 млн гривень», – зазначив генпрокурор Руслан Рябошапка.

За словами Рябошапки, провадження розслідується уже понад три роки і щодо восьми фігурантів схеми провадження уже закінчено, а у справі зібрано повну картину доказів, щоб притягнути до відповідальності депутата Дубневича

«Свідки підтверджують, що Дубневич впливав на працівників «Укрзалізниці»», – додав глава ГПУ.

У свою чергу Ярослав Дубневич у своєму слові заперечив наявність підстав для звинувачення його у біль-яких махінаціях.

«Це звучить абсурдно, коли ці твердження звучать в обвинувачені Генпрокурора, а не в журналістській статті, для якої головне сенсація», – заявив він.

Також Дубневич звинуватив Генпрокуратуру та антикорупційні органи в популізмі, та нагадав, що подання на його притягнення до кримінальної відповідальності чотири рази було відхилене. Також депутат поскаржився, що САП не надало йому документи для ознайомлення із справою.

Депутат запевнив, що не проти зняття з нього депутатської недоторканості, бо йому нема чого боятись, а от щодо питань про затримання та арешту, то залишає це на власний розгляд депутатів.

Представники депутатських фракції «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», група «За будуще» заявили, що не побачили підстав для обґрунтування вини Ярослава Дубневича, тому не будуть підтримувати подання Рябошапки.

Зокрема в групі «За життя» вважають, що подання на Дубневича – це політична помста за відмову групи голосувати за судову реформу Зеленського.

Зі свого боку представник партії «Слуга народу» заявив, що зіткнувся із політичною корупцією з боку Ярослава Дубневича, коли працював радником в міністерстві інфраструктури, тому вважає, що ГПУ має тримати право на проведення незалежного слідства.

  • Генпрокурор Руслан Рябошапка направив в Раду подання на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Ярослава Дубневича. Досудовим розслідуванням НАБУ були зібрані докази для повідомлення депутату про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). За версією слідства, ці дії спричинили збитки в розмірі 93 млн грн.
  • Слідчі відзначають, що, будучи депутатом восьмого скликання і головою комітету ВР з питань транспорту, Дубневич разом зі спільниками розробив схему щодо узгодженого завищення ціни під час реалізації стрілочної продукції для філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця».
  • Верховна Рада раніше проголосувала за зняття депутатської недоторканності, однак закон набуде чинності тільки з 1 січня 2020 року.