При президентові утворена Рада з питань свободи слова та захисту журналістів – указ

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Володимир Зеленський 6 листопада утворив Раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при президентові України.

Відповідний указ №808/2019 опублікований на сайті глави держави.

Як вказується в документі, Рада створена «з метою забезпечення дотримання конституційного права на свободу слова, налагодження ефективної взаємодії державних органів, засобів масової інформації, інститутів громадянського суспільства, зокрема щодо запобігання перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів».

Зеленський також затвердив Положення про Раду з питань свободи слова та захисту журналістів, яка буде консультативно-дорадчий органом при президентові, та її персональній склад у кількості 15 осіб.

Як зазначається в Положенні, основними завданнями Ради є формування пропозицій щодо захисту інформаційного простору в інтересах інформаційної безпеки України, забезпечення реалізації прав громадян на свободу слова та отримання об’єктивної, достовірної інформації, а також забезпечення гарантій законної професійної діяльності журналістів.

Передбачається, що Рада буде аналізувати законодавство в інформаційній сфері та розробляти пропозиції щодо його вдосконалення, здійснювати моніторинг стану забезпечення захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова в Україні, додержання журналістських стандартів, вносити пропозиції щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів, а також розробляти заходи щодо конструктивної взаємодії державних органів, інститутів громадянського суспільства, ЗМІ з питань свободи слова та забезпечення гарантій законної професійної діяльності журналістів.

Крім того Рада має здійснювати моніторинг інформаційного простору, формувати пропозиції щодо вирішення актуальних питань захисту інформаційної безпеки України, а також розглядати та вносити пропозиції з інших питань, які стосуються свободи слова та захисту журналістів.

Склад Ради формується з числа фахівців інформаційної сфери, зокрема журналістів, які мають значний досвід професійної діяльності, вчених, експертів з відповідних питань, представників засобів масової інформації, а також представників громадських об’єднань та міжнародних організацій, діяльність яких стосується питань свободи слова та захисту журналістів.

Нагадаємо:

  • 6 листопада у Верховній Раді України за підтримки Ради Європи проходять парламентські слухання «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».