ЗС України прийняли на озброєння вітчизняну РСЗВ «Верба»

Новини
РСЗО «Верба». Фото: ukroboronprom.com.ua

Збройні Сили України прийняли на озброєння вітчизняну реактивна система залпового вогню (РСЗВ) «Верба», яка є значно модернізованою та удосконаленою версією радянської РСЗВ «Град».

Про це на брифінгу в Інформагентстві Міноборони АрміяInform повідомив начальник управління військово-технічної політики та формування державного оборонного замовлення Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки полковник Владислав Шостак, передає видання Український мілітарний портал.

За його словами, цього року у ЗС України будуть сформовані перші штатні підрозділи, озброєні реактивною системою залпового вогню «Верба»

Серійне виробництво РСЗВ «Верба» здійснюється на Державному підприємстві «Шепетівський ремонтний завод».

РСЗВ «Верба» була розроблена ДП «Харківське конструкторське бюро ім. О.О. Морозова». Цифрові системи «Верби» дозволяють екіпажу керувати вогнем, вести прицілювання та навіть перезаряджання в автоматичному режимі з кабіни.

Боєкомплект цієї РСЗВ складається з 40 122-мм реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км.

Перезаряджання повного комплекту з 40 ракет здійснюється протягом 10 хвилин механізованим способом. Для цього розроблено транспортно-заряджальну машину.

Маса «Верби» становить майже 20 тон. Вона здатна розвивати швидкість до 85 км/год.

На відміну від РСЗО «Град», яка встановлена на шасі автомобіля «Урал», РЗСО «Верба» використовує високопрохідне шасі вітчизняного автомобіля «КрАЗ».

На «Вербу» встановлені сучасні системи цифрового зв’язку для захищеної передачі інформації.

Нагадаємо:

  • В Україні Харківським конструкторським бюро ім. Морозова розроблена нова реактивна система залпового вогню (РСЗВ) «Верба», яка покликана замінити застарілі радянські «Гради», що знаходяться на озброєнні української армії.