Мор риби у на Херсонщині: водолази обстежили дно водойми, науковці відібрали проби води

Новини
Фото: kherson.ipc.org.ua

У Херсонській області науковці продовжують досліджувати та встановлювати причину масового мору риби в Дніпро-Бузькому лимані в акваторії кар’єру Херсонського морського торговельного порту поблизу села Рибальче. Водолази обстежили дно водойми, де на початку листопада загинули близько 2 млн особин рибин.

Про це повідомляє сайт IPC-Херсон.

«В ході попередніх досліджень з відбору гідрохімічних проб були встановленні високі показники по сірководню та аміаку та дуже низька концентрація кисню. Ми робимо таке заключення, що можливо в наслідок падіння води … і в наслідок асфіксії риба загинула», – повідомив під час обстеження водолазами дна акваторії та по периметру кар’єру кандидат біологічних наук Павло Кутіщев, завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрного університету.

Як пише агентство Укрінформ, у ході обстеження дна водолази масової загибелі риби не виявили.

«Але відеофіксація свідчить і водолаз це підтвердив – значні відкладення мулу … Кар’єр достатньо глибокий, це як відстійна яма, водообмін з Дніпром, з лиманом дуже слабкий, бо канал вузький, а площа кар’єру близько 50 га і водозаміщення дуже слабке. Глибина – в середньому 7-10 метрів», – розповів Кутіщев.

За його словами, колір води тут змінився вже на краще. Зараз важливо якнайшвидше очистити акваторію від залишків загиблої риби, якою живляться чайки. Її треба утилізувати, бо трупна отрута піде у воду і станеться вторинне забруднення.

Як повідомив старший державний інспектор Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу Ігор Шапран, дослідження мають встановити, що який фактор спричинив задуху, від якої загинула риба, природний чи антропогенний.

Як розповів радник голови Херсонської облдержадміністрації Євген Алхімов, гідрохімічні аналізи, проведені раніше, показали надвисокий рівень аміаку в придонних шарах – його концентрація приблизно у 700 разів перевищувала гранично допустимі концентрації.

«Тому регіональна комісія ТЕБ та НС вирішила, що необхідно повторно дослідити цю водойму, повторно відібрати гідрохімічні проби. Були задіяні водолази, щоб обстежити дно та визначити, чи був антропогенний вплив, наприклад, вилив аміаку або хімічне захоронення. Науковці визначаються з версію: людський вплив (як-от хімічне забруднення) і можливе природне явище», – зазаначив Алхімов.

Нагадаємо:

  • Голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв доручив знайти винних у масовому морі риби, який стався 3 листопада в річці Дніпрі в акваторії піщаного кар’єру Херсонського морського торговельного порту у Голопристанському районі. За попередніми підрахунками загинули 1 млн 932 тис рибин. Збитки склали близько 582 млн грн.