Зеленський дав Богдану держохорону, хоча це не передбачено законом – Bihus.Info

Новини

Президент України Володимир Зеленського своїм розпорядженням від 26 червня 2019 року надав державну охорону керівнику Офісу президента Андрію Богдану попри те, що закон не передбачає такої можливості, оскільки він не держслужбовець.

Про це йдеться в сюжеті Максима Опанасенка для видання Bihus.Info.

Згідно з законом «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», право на державну охорону в країні має вичерпне коло осіб. Автоматично її отримують президент, прем’єр-міністр, перший віце-прем’єр, спікер та перший віце-спікер Ради, очільники Конституційного та Верховного судів, міністр закордонних справ і Генпрокурор. В разі наявності реальної загрози життю чи здоров’ю держохорону можуть надати нардепам, іншим міністрам, суддям та керівникам органів виконавчої влади, які не є членами уряду.

Згідно з положенням, Офіс президента – це постійно діючий допоміжний орган глави держави, його керівники не є держслужбовцями. Сам Андрій Богдан пояснював, що не є держслужбовцем ще після того, як його призначили на посаду попри люстрацію.

За спостереженнями журналістів видання, Богдан у серпні та вересні використовував на своєму автомобілі «Тесла» держномери, що раніше були закріплені за мікроавтобусом, яким восени 2017 року працівники Управління державної охорони приїжджали охороняти та обслуговувати весілля сина тодішнього Генпрокурора Юрія Луценка.

У жовтні, після того як журналісти почали цікавитися держохороною та номерами прикриття Андрія Богдана, номери на «Теслі» були змінені на інші. А вже в листопаді, коли президент Володимир Зеленський давав традиційне інтерв’ю в цьому ж авто Богдана, номери на «Теслі» знову змінилися.

Ні сам Андрій Богдан, ні президент Володимир Зеленський не захотіли коментувати надання держохорони Богдану.