СЕТАМ продав за 200 млн грн заарештовану Херсонську нафтоперевалку Курченка

Новини
Фото: investigator.org.ua

Держпідприємство «СЕТАМ» (Система електронних торгів арештованим майном) Мін’юсту України продало через майданчик онлайн-аукціонів OpenMarket за 200 млн гривень Херсонський нафтоперевалочний комплекс площею 5471,5 кв. м, що раніше належав олігархові Сергію Курченку, який втік до Росії.

Про це повідомила прес-служба держпідприємства.

Стартова ціна майнового комплексу становила 161 млн грн.

На аукціоні з продажу нафтоперевалки торгувалися між собою 5 учасників. В результаті торгів лот був проданий за 200 млн грн, що перевищує початкову ціну на 24%.

«Як ми і очікували лот зацікавив великих гравців на ринку. Завдяки конкурентним торгам заробили додатково майже 39 млн грн. Сподіваюсь після продажу підприємство буде ще активніше працювати на паливному ринку України», – заявив гендиректор СЕТАМ Віктор Вишнів.

При цьому компанія, яка перемогла на торгах, не вказана.

Херсонська нафтоперевалка була куплена групою ВЕТЕК Сергія Курченка восени 2013 року. Вона складається з нафтогавані (включає сім резервуарів під світлі нафтопродуктів) і нафтобази, комплекс має в своєму розпорядженні також два морських причали, які дозволяють приймати судна вантажопідйомністю до 10 тис. тонн.

Через Херсонський нафтоперевалочний комплекс у країну йшли контрабандні поставки нафтопродуктів. Восени 2014 року він був заарештований і визнаний речовим доказом у справі Сергія Курченка. З осені 2014 року перевалка перебувала в управлінні державного підприємства «Підприємство по забезпеченню нафтопродуктами», що входить до структури Міненерго.

Херсонська нафтоперевалка була виставлена на продаж в рамках виконавчого провадження щодо стягнення боргу «Реал Банку», що входив в бізнес-імперію Курченка, за стабілізаційним кредитом рефінансування в сумі 800 млн. грн, наданого Нацбанком України в листопаді 2013 року.

Нагадаємо:

  • У серпні 2019 року Агентство по розшуку і менеджменту активів (АРМА) передало Херсонський нафтоперевалочний комплекс в управління створеному менше року тому ТОВ «Вествайт Трейд», яке не має постійно діючого офісу.
  • 15 листопада АРМА достроково розірвала договір управління майном нафтоперевалки з компанією «Вествайт Трейд».
  • Про схеми контрабанди російського палива, які здійснювалися через Херсонську нафтоперевалку і про арешт танкера MRIYA, власник якого підозрюється в контрабанді нафтопродуктів на український ринок, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Мрія контрабандиста».