Сенцов нагадав європарламентарям про українських політв’язнів

Новини

Український режисер, колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов під час виступу в Європарламенті 25 листопада закликав підтримати українців, незаконно утримуваних у РФ і на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Трансляцію виступу вів «5 канал».

«Я громадянин України й у душі українець, боровся за свою країну на волі, на Майдані, у Криму та у в’язниці. Ваш колега, депутат Європарламенту Девід Макаллістер не дарма обмовився «український-російський», тому що до подій 2014 року багато хто не бачив різниці. Після подій 2014 року, після Майдану, окупації Криму, початку війни на Донбасі, вторгнення російських військ багато хто зрозумів, що є різниця між двома країнами, цими двома народами. І ми самі всередині України відчули цю різницю, що ми – інші, зовсім інші, що ми не хочемо жити, як живе Росія, ми не хочемо бути в зоні її впливу, не хочемо бути рабами Путіна й жити в Радянському Союзі, який він будує за оновленою моделлю. Ми хочемо жити в нормальній, вільній, чесній країні, побудованій за європейськими принципами. І союз Європейських держав для нас є прикладом», – сказав він.

За словами режисера, це «конфлікт не між народами, а між двома принципами і світоглядами» – тими, хто «хоче жити в минулому, хто готовий бути рабом і жити у брехні, і тими, хто хоче жити по правді».

Він подякував європарламентарям за підтримку України в цій боротьбі.

«Її досі не закінчено. Із моїм звільненням «happy end» не настав. І далі утримують у Росії приблизно 100 наших політв’язнів, більшість із яких – кримські татари. Понад 200 наших військових, активістів, жінок і навіть неповнолітніх дітей перебуває у в’язницях Донецька й Луганська в руках сепаратистів, яких контролює Росія», – сказав Сенцов.

Режисер нагадав, що ні українські, ні міжнародні організації не мають туди доступу й невідомо, в яких умовах утримують там українських громадян.

«Ми навіть точної кількості людей цих не знаємо. Але вони зараз, у цей момент, і далі перебувають там уже не перший рік. Я буду про них говорити кожного разу, коли буду біля мікрофона. І кожного разу буду закликати вас про них не забувати. Їх дуже багато. Будь ласка, пам’ятайте про них і робіть те, що ви робили для мене», – сказав Сенцов.

  • 26 листопада Сенцову вручать премію Сахарова в Європарламенті.