Набув чинності закон про відповідальність за незаконне збагачення

Новини

28 листопада набув чинності закон України №263-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів».

Згідно з документом, у Кримінальному кодексі України з’явилася нова стаття 368-5 (незаконне збагачення), згідно з якою придбання чиновниками активів, вартість яких більш ніж на 6,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (110,5 тис. грн) перевищує їхні законні доходи, веде до позбавлення волі на строк від п’яти до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України, згідно з яким справи про визнання активів необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави розглядає Вищий антикорупційний суд.

Закон Верховна Рада ухвалила 31 жовтня, 25 листопада його підписав президент Володимир Зеленський, 27 вересня його опублікували в газеті «Голос України».

  • 26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав, що ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) не відповідає Основному закону, і скасував її. У рішенні йдеться, що вона не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів (ст. 62 і 63 Конституції).
  • Після цього в парламенті було зареєстровано кілька законопроєктів про відповідальність за незаконне збагачення. 31 жовтня Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №1031.
  • 28 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура опублікувала перелік із 65 кримінальних проваджень, закритих через скасування статті про незаконне збагачення.