У МЗС України нагадали про нелегітимність участі «представників Криму» в форумі ООН

Новини

Можлива участь представників окупаційних «влади» Криму в 12-й сесії форуму з питань меншин під егідою Ради ООН з прав людини є нелегітимною.

Про це заявили в Міністерстві закордонних справ України.

«Україна бере участь у засіданнях Форуму, фокусуючись на його провідній темі. Вже у рамках першого ранкового засідання наша делегація дала ґрунтовні роз’яснення щодо реалізації в нашій державі Закону про освіту та інших аспектів мовної політики, в тому числі реагуючи на деякі закиди. Плануються й інші предметні виступи в ході подальших засідань.

Усвідомлюючи абсолютно відкритий характер Форуму, що дозволяє відвідувати його і виступати фактично будь-кому, хто виявив до цього інтерес і встиг зареєструватися, Україна, втім, зробила низку превентивних кроків для попередження секретаріату і керівництва Форуму про нелегітимність можливої участі у ньому представників окупаційної влади Криму та їх поплічників.

Зокрема, Постпредство України в Женеві завчасно надіслало офіційну вербальну ноту з цього приводу Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини в Женеві та Управлінню з правових питань штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, а також продовжує проводити відповідну роз’яснювальну роботу із залученням міжнародних партнерів» , – йдеться в повідомленні МЗС.

Раніше член «Громадської палати Росії від Криму», глава «болгарської громади Криму» Іван Абажер повідомив, що швейцарське посольство не видало йому візу для участі в 12-й сесії форуму з питань меншин, функціонуючого під егідою Ради ООН з прав людини, який проходить 28-29 листопада в Женеві.

Так званий «депутат Госдумы РФ», кримський колаборант Руслан Бальбек і глава російської громадської організації «Українська громада Криму» Анастасія Гридчина прибули в Женеву.

Гридчина розповіла ТАСС, що російську «делегацію кримських татар, що планувала відправитися до Швейцарії, не зареєстрували в якості учасників без пояснення причин».

Раніше колишній представник президента в АР Крим Борис Бабин на своїй сторінці в Facebook заявив, що на Форум з питань меншин при ООН в складі російської делегації прибули представники окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2016 року Євросоюз і США ввели санкції проти «депутатів» Держдуми РФ, «обраних» в окупованому Росією Криму 18 вересня 2016 року. Зокрема, в санкційні списки були додані «обрані» від Криму Руслан Бальбек, Костянтин Бахарєв, Андрій Козенко, Світлана Савченко і Павло Шпер, а також Дмитро Бєлік, який був «обраний» в Севастополі. Ще два «депутата» Держдуми від Криму – колишній «прокурор Республіки Крим» Наталія Поклонська і колишній кримський «віце-прем’єр» Михайло Шеремет були включені в санкційні списки ЄС і США ще до свого «обрання».