Українське підприємство родини екс-міністра оборони Лебедєва, який втік до Криму, виробляє продукцію для ВПК РФ – Схеми

Новини

Підприємство, яке належить дочці екс-міністра оборони Павла Лебедєва, який втік до окупованого Криму, виробляє обладнання, що поставляється на російські збройові заводи. Лебедєв працював в уряді Миколи Азарова і зараз знаходиться в розшуку.

Про це йдеться в розслідуванні проекту «Схеми».

У матеріалі йдеться про «Свеський насосний завод» у Сумській області. Підприємство входить до групи Group Aurum дочки Лебедєва Альони.

З 2015 року «Свеський насосний завод» поставив своїм офіційним російським дилерам – ТОВ «ТД Свеський насосний завод» і ТОВ НВК «ОСО» – продукцію на 200 млн рублів. У свою чергу, «ОСО» в 2015-2018 роках продавала українські агрегати федеральним оборонним підприємствам – Казанському і Тамбовському пороховим заводам.

Зокрема, у 2015 і 2016 роках відцентрові насоси й інше обладнання «Свеського заводу» придбало федеральне казенне підприємство «Казанський державний пороховий завод». У 2018 році «Пермський пороховий завод» придбав поршневі насоси цього ж виробника.

Згадані російські заводи виробляють як порох для стрілецької зброї, так і комплектуючі для складнішого озброєння. Пермський пороховий завод поставляє російському оборонно-промисловому комплексу заряди до реактивних систем залпового вогню «Град» і «Смерч», комплексів протиповітряної оборони, підвісних двигунів ракет класу «повітря-повітря» близького і середнього бою. На Тамбовському заводі виробляють бронебійні снаряди для танків, гільзи з корпусом, що згорає, і метальні заряди.

В Aurum Group заявили журналістам, що група не може контролювати, куди врешті-решт потрапляє їхня продукція.

«Насосна продукція виробництва ПрАТ «СНЗ» реалізується за межі України переважно через офіційних сторонніх дилерів підприємства, які не пов’язані з акціонерами заводу і ведуть незалежну комерційну діяльність. Тому ми не маємо можливості ні контролювати їх діяльність, ні будь-яким чином впливати на неї», – запевнили в Aurum Group.

Раніше «Свеський насосний завод» входив до групи «Інтер Кар Груп», пов’язаної з Павлом Лебедєвим і бізнесменом Леонідом Юрушевим. Зараз насосний завод належить Group Aurum, засновницею якої є Олена Лебедєва, дочка колишнього міністра оборони, відзначають автори розслідування.

Про бізнес Лебедєва читайте в розслідуванні ЦЖР Спіймай мене, если зможеш.

  • В кінці грудня 2016 року Генеральна прокуратура оголосила в розшук колишнього міністра оборони України Павла Лебедєва, який втік до Криму, за підозрою в сприянні правоохоронцям при розгоні Євромайдана в Києві.
  • Про те, як Лебедєв, будучи міністром оборони, розвивав свій будівельний бізнес і захоплював землі в Севастополі, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Севастополь: військовий розпродаж напередодні окупації».