Колумбет: Три дні для подання заяв на пільговий іпотечний кредит для ВПО та учасників АТО – це експеримент

Новини
Перший заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Антон Колумбет Фото: investigator.org.ua

Короткі терміни подачі заяв на отримання пільгового іпотечного кредиту для учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб зумовлені кінцем бюджетного року. Фінансування на проект було виділено у рамках експерименту, який має довести ефективність іпотечного кредитування в Україні.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив перший заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Антон Колумбет.

«Чому три дні? Тому що це кінець року. Сутність бюджетного процесу полягає в тому, що до кінця року ці гроші необхідно витратити, а перед цим працівникам і Мінрегіону, і Держмолодьжитла доведеться пройти певні процеси з заявниками, такі як збір документів. Але це не означає, що всі люди залишаться за бортом – є електронні реєстри», – сказав Колумбет.

На його думку, наступного року набір претендентів на пільгове кредитування стане постійним, якщо вдасться показати ефективність цього інструменту.

«За досвідом програми «Доступне житло» можу сказати, що тоді теж спочатку були великі черги, але потім, коли справа вже дійшла до роботи та внесення своєї частки, більшість людей, на жаль, відмовилися брати участь у цій програмі. Така сутність у нас – побігти, пошвидше зайняти чергу, а потім будемо вирішувати», – пояснив перший заступник міністра.

Також, за словами Колумбета, у перший день набору кількість заяв вже перевищила обсяг фінансування.

Нагадаємо:

  • Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України повідомило, що з 3 по 5 грудня 2019 року триватиме прийом заяв про намір отримати пільговий кредит на придбання житла від громадян – учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб.