Зеленський після «нормандського саміту»: Не буде ніякої федералізації України і ніяких компромісів по Криму

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: investigator.org.ua

Президент Володимир Зеленський на прес-конференції після зустрічі в нормандському форматі заявив, що ніякої федералізації України не буде, а також перерахував досягнуті домовленості. Зеленський також зробив акцент на кількох «червоних лініях», які Україна ніколи не переступить: неможливість федералізації, неможливість компромісів через поступки в межах територій. Також не буде допущено ніякого впливу на вектор руху і розвитку України. Крім того, ніяких компромісів по Криму. «Донбас і Крим – це Україна», – сказав Зеленський.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію брифінгу «нормандської четвірки».

За його словами, сторони домовилися припинити вогонь до кінця 2019 року, розширити повноваження місії ОБСЄ (цілодобове спостереження, досі є лише вдень). Також домовилися про розробку та прийняття нового плану розмінування. Ще один пункт – звільнення утримуваних за формулою «всіх на всіх», починаючи з «усіх встановлених на всіх встановлених», до 31 грудня 2019 року. При цьому має бути забезпечено повний доступ Міжнародного Червоного хреста до всіх заручників та військовополонених. Також будуть три нові зони розведення.

«Я наполягав на відновленні повного контролю за кордоном. Упевнений, ми повернемося до цього на наступній зустрічі лідерів нормандської четвірки через чотири місяці. Я також наполягав на виведенні військ… Я підкреслив, що вибори в ОРДЛО можливі тільки за правилами ОБСЄ і за українськими законам», – додав Зеленський.

Президент також зазначив, що багато питань сьогодні не вдалося вирішити.

Нагадаємо:

  • 9 грудня лідери країн «нормандської четвірки»: президент України Володимир Зеленський, президент РФ Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон та канцлерка Німеччини Ангела Меркель, провели зустріч у Парижі.