Конгрес США схвалив оборонний бюджет: є $300 мільйонів для України

Новини
Військовослужбовці ЗС України з ПТРК Javelin під час військового параду до Дня Незалежності України. Київ, 24.08.2018 Фото: Gleb Garanic/Reuters

Конгрес США погодив оборонний бюджет-2020 на 738 мільярдів доларів. У ньому передбачається 300 мільйонів доларів на фінансування Ініціативи сприяння безпеці в Україні, включаючи летальні засоби оборони, а також нові органи управління крилатими ракетами прибережної оборони і протикорабельними ракетами.

Як пише The New York Times, в бюджет закладені кошти на конкуренцію з РФ і Китаєм і створення космічних сил президента Дональда Трампа, передає УП.

$658,4 мільярда – на програми національної безпеки Міноборони і Міненергетики США;

$71,5 мільярда – на фінансування триваючих іноземних воєн;

$5,3 мільярда – на екстрене фінансування ремонтів після надзвичайних погодних ситуацій і стихійних лих.

Проект оборонного бюджету передбачає накладення санкцій, пов’язаних з російським газопроводом «Північний потік 2» і «ТуркСтрім» і заборону на військове співробітництво з РФ.

У наступному році Білий дім збирається «символічно» скоротити фінансування НАТО, а зекономлені кошти передати Україні та Грузії.

Нагадаємо:

  • Сенат США пропонує збільшити до 300 млн дол. та суттєво розширити безпекову допомогу Україні в оборонному бюджеті на 2020 рік. Це на 50 млн дол. більше в порівнянні з 2019 роком. Із зазначеної суми 100 млн дол. має бути спрямовано винятково на летальні види озброєнь.
  • У квітні 2018 року ЗС України отримали від США 210 ракет і 37 пускових установок ПТРК Javelin.
  • Американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) FGM-148 Javelin (англ. – спис) призначений для знищення бронетехніки, захищених об’єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і повітряних об’єктів, що летять з невеликою швідкістю та висотю (вертольотів, БПЛА). Ракета комплексу Javelin оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, яка реалізує принцип «вистрілив-забув». Прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Поставляється на експорт.