Журналісти показали кримський особняк Ахметова, який хоче купити «Газпром»

Новини

Журналісти видання Крим.Реаліі зняли на відео «Дачу Якова Жуковського «Новий Кучук-Кой» – «націоналізований» особняк українського бізнесмена Ріната Ахметова, який хоче купити російський «Газпром».

Будинок знаходиться на Південному березі Криму в селищі Паркове.

Влада Криму намагалася продати «націоналізований» особняк, проте аукціон визнали таким, що не відбувся. Єдиним учасником торгів стало ТОВ «Еколого-туристичний центр в Парковому».

За інформацією Федеральної податкової служби Росії, цим ТОВ через російську фірму «РИССКО» володіє ТОВ «Газпром видобуток Оренбург» – структура російського «Газпрому».

Журналісти намагалися зв’язатися з покупцем «Нового Кучук-Коя», щоб з’ясувати, для чого він знадобився фірмі, але за телефонами компанії додзвонитися не вдалося.

Раніше в компанії «Систем Кепітал Менеджмент», що належить Ахметову повідомили, що після російської анексії півострова втратили контроль над усіма активами в Криму, включаючи і «Новий Кучук-Кой». Однак мають намір відстоювати право на своє майно в міжнародних судах.

«Новий Кучук-Кой» був побудований в 1902-1913 роках фінансистом і художником Яковом Жуковським. Вважається пам’ятником садово-паркового мистецтва епохи модерну, безпосередньо пов’язаним з естетикою символізму.

До анексії Криму садиба «Новий Кучук-Кой» спочатку перебувала в управлінні Держкомітету промполітики України. На початку 2000-х років вона була передана в сферу управління Ради міністрів Криму на баланс Рескомітету з охорони і використання пам’яток історії та культури.

У 2004 році маєток купила компанія «Систем Кепітал Менеджмент» бізнесмена Ріната Ахметова. У 2008 році після претензій прокуратури садибу продали кіпрській офшорній компанії Starvista limited, яка, за даними ЗМІ, належала попередньому власнику.

У 2014 році все майно «Нового Кучук-Коя» російська влада Криму «націоналізувала» і передала в оперативне управління «розпорядчої дирекції майна Криму». Однак в українському правовому полі садиба продовжує належати структурам Рината Ахметова.

  • Український олігарх Ринат Ахметов за допомогою ЗАТ «Систем Кепітал Менеджмент» у 2004 р купив в Сімеїзі пам’ятник архітектури, історії і культури місцевого значення «Новий Кучук-Кой», побудований в 1913 р далеким родичем Врубеля – петербуржцем Яковом Жуковським. До облаштування дачі він запросив знаменитих художників «срібної доби», а оточує її старовинний парк-пам’ятник садово-паркового мистецтва. Вся садиба розмістилася на 3,6 га, які СКМ теж пізніше викупив – за 13 млн грн.
  • У листопаді 2012 року належну Костянтину Григоришину фірма «Тай-Інвест» отримала право викупу двох сусідніх з землею Ахметова ділянок в Парковому площею 0,65 га і 0,4866 га. Також їй було дано дозвіл на розробку документації для отримання права оренди майже гектара землі для будівництва пансіонату.