У Чорне море зайшов есмінець USS Ross, кількість заходів кораблів НАТО досягла рівня 2014 року

Новини
Есмінець USS Ross (DDG71) ВМС США проходить протоку Босфор Фото: Twitter Yörük Işık

У Чорне море вдруге в поточному році зайшов американський ракетний есмінець USS Ross (DDG 71) класу «Арлі Берк» (Arleigh Burke). За ним веде спостереження Чорноморський флот РФ. Кількість заходів кораблів НАТО нечорноморських країн в 2019 році в 1,5 рази перевищила заходи в 2018 та 2017 роках і практично вийшла на рівень 2014 року, коли Росія незаконно окупувала Крим.

15 грудня есмінець пройшов протоку Босфор, повідомляє пресслужба 6-го флоту США.

Як зазначається, есмінець USS Ross зайшов в Чорне море, щоб проводити операції із забезпечення безпеки на морі і взаємодіяти з союзниками і партнерами в регіоні.

З початку 2019 року це восьмий візит корабля ВМС США в Чорне море. Перед цим, в жовтні, в море заходив есмінець USS Porter (DDG 78), який провів тристоронні навчання з Україною і Румунією, а також стратегічні бойові дії під час відвідування портів в Одесі (Україна) і Батумі (Грузія).

«Протягом всього року сили 6-го флоту США діяли в Чорному морі в підтримку наших регіональних партнерів і союзників», – сказала віце-адмірал Ліза М. Франчетті, командувачка 6-м флотом США.

За її словами, захід USS Ross в Чорне море «демонструє нашу незмінну прихильність безпеці і стабільності в морській сфері».

Як вказує керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», Фонду «Майдан закордонних справ» і головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко, в поточному році кількість заходів в Чорне море кораблів НАТО нечорноморських країн практично вийшла на рівень 2014 року, коли РФ незаконно окупувала Крим.

«Це 29-й візит військового корабля нечорноморських країн НАТО з метою підтримки союзників та партнерів регіоні в 2019 році. Отже, у порівнянні з 2018 та 2017 роками кількість візитів зросла майже у 1,5 рази, у порівнянні з 2016 – майже вдвічі. Маємо рівень, що майже дорівнює 2014 – року окупації Криму. Тобто, Морське командування НАТО та 6-й флот США знайшло необхідні корабельні та фінансові ресурси, щоб значно посилити присутність в Чорному морі», – написав Клименко на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомляє агентство Інтерфакс, Національний центр управління обороною Росії повідомив, що Чорноморський флот РФ взяв на супровід есмінець ВМС США USS Ross. «Призначеними силами і засобами Чорноморського флоту організовано супровід, який перебуває 15 грудня в південно-західну частину акваторії Чорного моря есмінця ОРО (ПРО) USS Ross ВМС США», – йдеться в повідомленні.

За інформацією центру, безпосередній контроль за діями американського есмінця здійснює малий ракетний корабель ЧФ РФ «Вышний Волочек».

Нагадаємо:

  • 15 квітня у Чорне море увійшов американський ракетний есмінець USS Ross (DDG 71) класу «Арлі Берк». 
  • 13 жовтня в Одесу вдруге в 2019 році зайшов американський ракетний есмінець USS Porter (DDG78), класу «Арлі Берк» (Arleigh Burke). Корабель зайшов у Чорне море 12 жовтня, за ним вели спостереження три кораблі Чорноморського флоту РФ.