Генасамблея ООН сьогодні голосуватиме за резолюцію щодо захисту прав людини в Криму

Новини
Фото: UN Photo/Manuel Elias

Генеральна асамблея ООН на своєму засіданні 18 грудня розгляне проект резолюції, спрямованої на захист прав людини в окупованому Криму.

Про це повідомляє в мікроблозі Twitter місія України в ООН.

«18 грудня Генеральна асамблея ООН розгляне проект резолюції про захист прав людини на окупованій території Криму», – йдеться в повідомленні.

Засідання Генасамблеї почнеться о 11:00 за східним часом США (17:00 за Києвом).

Представництво України в ООН також опублікувало основні положення проекту резолюції, в якому міститься:

– засудження масових затримань активістів та захисників прав людини на підставі звинувачень у підтримці тероризму;
– заклик припинити переслідування і звільнити осіб, затриманих за висловлювання власних думок, в тому числі до початку окупації;
– засудження практики призову чоловіків до Збройних Сил РФ і кримінального переслідування тих, хто ухиляється від служби в армії країни-окупанта;
– вимога негайно звільнити всіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їх безперешкодне повернення на Батьківщину;
– заклик до міжнародного співтовариства продовжити в рамках міжнародної адвокації засудження порушень РФ прав людини в Криму як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівні.

Нагадаємо:

  • 14 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН схвалила проект резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна», співавторами якої стали 38 держав.
  • 9 грудня Генасамблея ООН прийняла резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів» із закликом до Росії вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.