ФСБ не пустила українця в Крим на похорон батька і заборонила в’їзд до 2054 року – правозахисники

Новини
Фото: РИА Новости / Александр Полегенько

Співробітники прикордонної служби ФСБ Росії 19 грудня не пропустили на територію окупованого Криму громадянина України, який їхав на похорон батька, і заборонили йому в’їзд на півострів і в Росію до 2054 року.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«Співробітники прикордонної служби ФСБ 19 грудня 2019 року на одному з пунктів пропуску при в’їзді в Крим вручили українцеві, який їхав до Криму на похорон батька, документ, в якому сказано, що йому до 1 лютого 2054 року заборонено в’їжджати на територію РФ, в тому числі в окупований Росією Крим», – розповіли правозахисники.

У КПГ також опублікували фотокопію документа про заборону українцеві в’їзду до Криму.

Фото: crimeahrg.org

«Такі дії представників окупаційної влади Криму порушують Статтю 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основних свобод – «Свобода пересування», а також і Статтю 8 самої Конвенції – «Право на повагу до приватного і сімейного життя»», – заявили правозахисники.

Нагадаємо:

  • 5 лютого 2019 року на адмінкордоні з Кримом російські окупанти протягом усього дня незаконно утримували на своєму КПП 26-річного громадянина України, мешканця Херсонщини Рустема Рашидова, який вперше з моменту окупації півострова їхав до своїх родичів у Бахчисарай. Після тривалих допитів співробітників ФСБ Рашидову заборонили в’їзд «на територію Росії» і пізно увечері він повернувся на материкову Україну.