Прокуратура АРК відкрила провадження за незаконний в’їзд поїзда з РФ до Криму

Новини
Залізничне сполучення між Кримом і РФ через Керченський міст Фото: YouTube

Прокуратура АР Крим зареєструвала кримінальне провадження за ч.1 ст.332 КК України за фактом незаконного перетину пасажирським потягом «Санкт-Петербург – Сімферополь» державного кордону України через «Керченський міст».

Про це пише пресслужба прокуратури.

«У ході досудового розслідування також буде надана правова оцінка незаконному запуску залізничного сполучення між Російською Федерацією та Кримським півостровом, оскільки такі дії країни-окупанта грубо порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України, свідчать про нехтування загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права», – заявили у прокуратурі.

25 грудня росЗМІ повідомили, що перший пасажирський потяг, який прямує з Санкт-Петербурга до Севастополя, прибув до Криму. Час у дорозі зайняв 43 години 25 хвилин.

«Поїзд їде за новим маршрутом, він пройшов в об’їзд території України, в ніч на 25 грудня він перетнув Кримський міст», – зазначалося у повідомленні.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило про протиправність запуску залізничного сполучення між РФ і окупованим Кримом. У відомстві засудили черговий неузгоджений з Україною вiзит 23 грудня президента РФ Володимира Путіна до Криму і Севастополя.

Нагадаємо:

  • Міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга. 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. До списку включені підприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права.
  • 15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.
  • 31 липня 2018 року ЄС ввів санкції проти шести російських компаній, які беруть участь в будівництві Росією Керченського мосту.