Вступив в силу закон, що спрощує оформлення документів жителям зони АТО / ООС і переселенцям

Новини

27 грудня в Україні набув чинності закон, що спрощує оформлення документів жителям зони АТО / ООС і переселенцям.

Напередодні закон «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» підписав президент Володимир Зеленський.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, закон регулює питання оформлення документів, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають в зоні проведення АТО і/або здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях (операція Об’єднаних сил) або переселилися з такої зони під час проведення АТО/ООС.

Відповідно до закону, громадянам, які проживають в зоні проведення АТО/ООС, документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України, оформляє центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері міграції (імміграції та еміграції), за місцем звернення особи або його законного представника до уповноважених органам, що здійснюють свої повноваження на території Донецької та Луганської областей.

Оформлення таких документів громадянам, які переселилися із зони проведення АТО/ООС, здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері міграції, за фактичним місцем проживання, перебування особи.

Для внесення відомостей про місце проживання в документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України, громадянам, які проживають або проживали в зоні проведення АТО/ООС, може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем ​​його опублікування в офіційних виданнях.

  • Парламент прийняв відповідний закон 12 грудня, так як до цього питання оформлення документів жителями зони АТО/ООС і переселенцями були законодавчо не врегульовані. За словами ініціаторів законопроекту, реалізація закону забезпечить врегулювання проблемних питань оформлення документів.