Суд відпустив ексберкутівців з-під варти

Новини

Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід п’яти обвинуваченим у розстрілах на Майдані ексберкутівцям на особисте зобов’язання.

Про це пише Громадське ТБ.

Рішення оголосила суддя Маргарита Васильєва після виходу колегії суддів із нарадчої кімнати.

Олегу Янішевському, Сергію Зінченку та Павлу Аброськіну запобіжний захід змінено з тримання під вартою на особисте зобов’язання, а двом іншим, Сергію Тамтурі й Олександру Маринченку – з нічного та цілодобового домашнього арешту на особисте зобов’язання.

Присутні почали кричати «Ганьба!», «Вбивці!».

Із 27 грудня Київський апеляційний суд розглядав апеляції на продовження запобіжних заходів 5 ексберкутівцям, яких звинувачують у розстрілах під час Майдану в 2014 році.

В ході засідання прокурор Сергій Куций підтвердив, що колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», обвинувачені у розстрілах на Майдані, перебувають у списках на обмін.

Перед цим прокурорів Олексія Донського, Ігора Земскова, Яніса Сімонова та Дениса Іванова, які упродовж кількох років займалися справами Майдану, виключили із судового процесу у справі про розстріли на Інститутській у Києві у 2014 році.

27 грудня Київський апеляційний суд повідомив про заміну групи прокурорів у справі ексбійців спецпідрозділу «Беркут», обвинувачених у справі про розстріл на Інститутській в лютому 2014 року, під час розгляду зміни запобіжного заходу.

Відзначимо, що зазначені особи не є ні учасниками, ні жертвами конфлікту на Сході України. Злочини, які їм інкримінуються жодним чином не пов’язані з участю в зазначеному конфлікті, а також не пов’язані з сепаратизмом, крім того, всі вони є громадянами України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звільнення незаконно утримуваних українців може відбутися у неділю, 29 грудня.

  • Ексспівробітників «Беркута» звинувачують у розстрілі учасників масових протестів на київському Майдані Незалежності та вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.
  • У лютому 2014 року бійців спецроти «Беркуту» Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка затримали за підозрою у розстрілі активістів Євромайдану.
  • У березні-квітні 2014 року за підозрою у розстрілі майданівців затримали екс-беркутівців Сергія Зінченка, Павла Аброськіна і їхнього командира Дмитра Садовніка.
  • У липні 2014 року затримали ще одного підозрюваного у цьому злочині – екс-беркутівця Олега Янишевського.
  • У вересні 2014 року Садовніка відпустили під домашній арешт, а у жовтні 2014 року екс-командир роти «Беркута» втік.
  • Згодом стало відомо, що РФ дала громадянство екс-командиру «Беркута» Дмитру Садовніку та 9 екс-бійцям спецроти, обвинуваченим у розстрілі 48 активістів Євромайдану у лютому 2014 року.