Обмін на КПВВ «Майорське» — трансляція

Новини

Найближчим часом на пунктах пропуску «Горлівка-Майорське». має відбутися обмін утримуваними особами між Україною та самопроголошеними «Л/ДНР».

Трансляцію веде Офіс президента.

Як повідомила омбудсмен Людмила Денисова, будуть звільнені 80 українців, але кількість осіб може змінюватися.

«Мої представники підтверджують: до місця взаємного звільнення з ОРДЛО вже прибули 3 автобуси з нашими співгромадянами. Вони, наразі, залишаються в автобусах. Після того, як хлопці переодягнуться, почнеться процес верифікації», – написала Денісова.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звільнення незаконно утримуваних українців може відбутися у неділю, 29 грудня.

Нагадаємо:

  • 9 грудня 2019 року в Парижі лідери Франції, Німеччини, України та Росії, серед іншого, домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою «всіх на всіх».
  • Проблемним залишилося розуміння формули «всіх на всіх»: чи йдеться про всіх встановлених осіб або про всіх підтверджених. Москва не погоджується підтвердити утримання деяких осіб, яких, за інформацією Києва, незаконно тримають у неволі окупанти.
  • 23 грудня тристороння контактна група досягла домовленості про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року.
  • За даними Hromadske, українська сторона планує в рамках обміну полонених передати бойовикам ОРДЛО колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей на Інститутській 20 лютого 2014 року.
  • Одеське видання «Думська» з посиланням на джерело в СБУ повідомило, що для майбутнього обміну ув’язненими між Україною і РФ в Одесі звільнили з-під варти 11 осіб.
  • 27 грудня Дзержинський райсуд Харкова звільнив з-під арешту Максима Мисяка, обвинуваченого у трьох вбивствах.
  • 28 грудня у Харкові суд ухвалив вирок обвинуваченим у справі про теракт біля Палацу спорту, внаслідок якого загинули четверо людей – Віктору Тетюцькому, Сергію Башликову та Володимиру Дворнікову: усім трьом обрано міру покарання у вигляді довічного ув’язнення з конфіскацією майна та змінено запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання.