В Україні більше не діє депутатська недоторканність

Новини
Фото: bykvu.com

В Україні з 1 січня 2020 року припинила діяти недоторканність народних депутатів.

Верховна Рада 3 вересня 2019 року проголосувала за законопроект №7203, яким внесла зміни до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів, передає Центр журналістських розслідувань.

Документ був опублікований 12 вересня 2019 року в парламентській газеті «Голос України», а в його прикінцевих положеннях зазначається, що він набирає чинності з 1 січня 2020 року.

Згідно з прийнятими змінами, стаття 80 Конституції України викладається в новій редакції, яка не містить положень про те, що народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, і вони не можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

У той же час, згідно з новою редакцією статті 80 Основного закону, народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

18 грудня Верховна Рада також прийняла законопроект №2237, який привів у відповідність з Конституцією законодавство в частині недоторканності нардепів. Згідно з прийнятими змінами, клопотання про дозвіл на затримання, про запобіжний захід (утримання під вартою, домашній арешт), проведення інших слідчих розшукових дій мають бути узгоджені з генеральним прокурором.

Вести досудове розслідування кримінальних проваджень, відкритих проти народних депутатів, мають право слідчі НАБУ і центрального апарату ГБР. Забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, вчиненого народним депутатом України, іншим органам досудового розслідування, крім Національного антикорупційного бюро України та центрального апарату Державного бюро розслідувань відповідно до їх підслідності.

29 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав цей закон.