В Україні почав роботу Офіс генпрокурора замість Генпрокуратури

Новини

В Україну 2 січня почав працювати Офіс генерального прокурора (ОГП), який прийшов на зміну Генеральній прокуратурі України (ГПУ).

Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

Як вказується, ОГП матиме 12 департаментів, вісім окремих управлінь, дві спеціалізовані прокуратури та 1500 працівників замість 2500 співробітників Генпрокуратури, передбачених законодавством.

За інформацією генпрокурора Руслана Рябошапки, після атестації 1339 прокурорів в ГПУ залишилося 610 прокурорів, яким запропонували перейти в Офіс генерального прокурора. Він пообіцяв почати конкурс на більш ніж 200 вакансій з 20 січня.

19 вересня 2019 року Верховна Рада прийняла закон про реформування Генпрокуратури, який передбачає створення нової структури органів прокуратури після проведення атестації прокурорів, ліквідацію військових прокуратур з одночасним наданням генеральному прокурору права в разі потреби створювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

У структурі органів прокуратури регіональні прокуратури стануть обласними, а місцеві – окружними. Перелік і юрисдикцію окружних прокуратур визначатиме генпрокурор своїм наказом.

Закон надає генпрокурору повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури; систему оцінки якості роботи прокурорів; порядок вимірювання і регулювання навантаження на прокурорів; порядок розгляду звернень щодо неналежного виконання прокурором, котрий обіймав адміністративну посаду, посадових обов’язків.

Відповідно до закону, у генпрокурора буде два перших заступники та заступники, без обмеження їх кількості.

Законом скасовано військові прокуратури, а в списку прокурорів органу прокуратури виключається посада заступника генерального прокурора – головного військового прокурора.

24 грудня 2019 року в газеті «Голос України» було оприлюднено наказ №351 генпрокурора Руслана Рябошапки від 23 грудня про початок роботи ОГП.

«Наказую: 1. Днем початку роботи Офісу генерального прокурора визначити 2 січня 2020 року», – йдеться в документі.