Недоотриманий Україною дохід від запуску «Турецького потоку» складе $450 млн у рік – Макогон

Новини
Президент Туреччини Реджеп Ердоган і президент РФ Володимир Путин Фото: AP

Україна недоотримає приблизно $450 млн доходів у 2020 році через запуск газопроводу «Турецький потік».

Про це повідомив генеральний директор ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Сергій Макогон в ході пресконференції в агентстві «Інтерфакс-Україна».

«Це не можна назвати збитками, це недоотриманий дохід. Ми їх оцінюємо приблизно в $450 млн на рік… Ми не втрачаємо нічого, ми просто не заробимо ці гроші. Як ми будемо компенсувати? Ми будемо шукати нові ринки. Як я вже сказав, потужності цього газопроводу ми плануємо і пропонуємо іншим постачальникам, і якщо з’явиться ресурс газу в цьому регіоні, який буде економічно доцільно імпортувати в Україну, то будь ласка, постачальники зможуть використовувати нашу ГТС, і ми зможемо отримати додатковий дохід», – сказав Макогон.

  • 8 січня у Стамбулі президенти РФ й Туреччини Володимир Путін і Реджеп Ердоган відкрили газопровід «Турецький потік», що з’єднує Краснодарський край РФ із Туреччиною і країнами Південної Європи.
  • Морський газопровід «Турецький потік» складається із двох ниток. Перша призначена для турецького ринку, друга – для країн Південної та Південно-Східної Європи. У листопаді 2018 року «Газпром» завершив будівництво морської частини газопроводу.
  • Росія готується до перетворення Чорного моря в зону власного тотального контролю під приводом нібито «запобігання загрозам енергетичній інфраструктурі, стратегічно важливої для РФ та Туреччини», таку думку висловив президент Центру глобальних досліджень «Стратегія XXI» Михайло Гончар.