У Харкові СБУ запобігла контрабанді комплектуючих до військових літаків

Новини
Фото: ssu.gov.ua

Контррозвідники СБУ спільно з представниками Держприкордонслужби та Державної митної служби не допустили незаконне вивезення з України запасних частин до військової авіаційної техніки.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«Правоохоронці зупинили двох фігурантів справи у зоні митного посту міжнародного аеропорту «Харків». Зловмисники намагалися під виглядом автомобільних запчастин незаконно вивезти до однієї з країн ЄС комплектувальні до літака, які є товарами подвійного призначення», – йдеться у повідомленні.

Оперативники і слідчі спецслужби встановили, що мешканці Харкова, які є фахівцями в авіаційній галузі, нелегально скуповували у різних продавців агрегати і вузли, зокрема старі, до реактивного навчально-бойового літака Л-39 «Альбатрос», який перебуває на озброєнні у понад 30 країнах світу, вивозили комплектуючі за межі України з приховуванням від митного контролю та в подальшому використовували для виконання регламентних робіт з обслуговування цього типу літаків за кордоном

Наразі вирішується питання про повідомлення фігурантам підозри у вчиненні злочину, передбаченого ст.333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експертному контролю) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року СБУ попередила контрабанду до Росії комплектуючих до військово-транспортних літаків Ан-72 і Ан-74 через аеропорт «Київ» (Жуляни). За інформацією спецслужби, обладнання ділки планували через треті країни направити замовникам, які діяли в інтересах Міноборони РФ.