Правозахисник пояснив, які зміни несе закон про верифікацію держвиплат для переселенців та інших пільговиків

Новини
Фото: Константин Чегринский

Новий закон «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який набув чинності у грудні минулого року, передбачає запровадження системи ретельної перевірки державних виплат, зокрема, субсидій, пенсій, пільг, соціальних стипендій, виплат переселенцям та ветеранам, які здійснюються за рахунок держбюджету.

Про це розповів аналітик громадської організації «Правозахисна група «СІЧ» Віктор Філатов.

«Основною новацією є впровадження системи верифікації, тобто, перевірки державних виплат, а саме – субсидій, пенсій, пільг, соціальних стипендій, виплат переселенцям та ветеранам за рахунок бюджету. Відтепер інформація, яку надає потенційний пільговик буде ретельно перевірятись», – зазначив Філатов.

Він пояснив, що верифікація буде відбуватися за базі спеціально утвореної інформаційно-аналітичної платформи і складатиметься з трьох етапів. Превентивна верифікація передбачає перевірку на етапі звернення за виплатами, поточна – в процесі призначення допомоги, а ретроспективна – на етапі завершення виплат.

«Якщо людина надала неправдиві дані, то їй відмовлять у призначенні виплат, якщо ж є певні неточності, то перерахують розмір допомоги. Наприклад, підставою для відміни або перерахунку виплат можуть стати недостовірні відомості про місце проживання, наявність нерухомості, неповна інформація про банківські рахунки, або недостовірні персональні дані. Псевдо-пільговика змусять повернути кошти, якщо факт надання недостовірної інформації підтвердиться. Після цього розмір виплат буде перерахований, а якщо людина не має на них права – виплати припинять», – вказав правозахисник.

Він додав, що для здійснення верифікації будуть використовувати автоматизовані інформаційні системи, реєстри та бази даних. Це можуть бути реєстри, якими володіють банки, центральні та місцеві органи виконавчої влади, фонди соціального та пенсійного страхування або інші установи які належать до сфери їх управління.

«Тож, для громадян, які надають достовірні відомості, нічого по суті не зміниться. Хіба що вони додатково чекатимуть 15 діб, протягом яких буде здійснюватися перевірка. Але для тих осіб, які роками дурили органи соціального захисту і неправомірно отримували виплати, закон нічого доброго не принесе і змусить повернути гроші. Якщо ж помилка сталася з вини органів соціального захисту, то закон гарантує повну виплату коштів та поновлення виплат», – наголосив правозахисник.

Нагадаємо:

  • 4 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав закон №324-IX «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який Верховна Рада ухвалила 3 грудня 2019 року.
  • Згідно із законом, верифікація державних виплат здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної платформи шляхом застосування комплексу заходів зі збору, проведення аналізу та порівняння параметрів інформації, отриманої від суб’єктів її надання, за кожним реципієнтом із подальшим визначенням відповідності інформації встановленим законодавством вимогам, що впливають на визначення права на отримання та розмір державних виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних. Порядок здійснення верифікації та моніторингу державних виплат встановлює Кабмін України.
  • 20 грудня 2019 року закон був опублікований у парламентській газеті «Голос України» і набрав чинності на наступний день після публікації, крім ч.3 ст.8, яка набирає чинності після впровадження системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів у промислову експлуатацію, та крім ч.1 ст.10, яка набирає чинності з 1 січня 2021 року.