Гончарук написав заяву про відставку та передав її Зеленському

Новини
Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук Фото: Facebook Олексій Гончарук

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук написав заяву про відставку та передав її президенту Володимиру Зеленському, щоб припинити спекуляції про нібито неповагу його особисто та членів уряду до глави держави. Це сталося на фоні скандалу з опублікуванням у ЗМІ аудіозаписів наради у прем’єра, учасники якої нібито нешанобливо висловлювались на адресу президента.

Про написання заяви Гончарук повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Я прийшов на посаду – виконувати програму президента. Він є для мене взірцем відвертості та порядності. Проте, щоб забрати будь-які сумніви нашої поваги та довіри до президента, я написав заяву про відставку та передав її президенту з правом внесення в парламент. Він – людина, якій українці висловили безпрецедентну довіру. І він має повне право оцінювати ефективність кожного члена своєї команди, що змінює країну», – написав прем’єр.

Він нагадав, що в останні дні ЗМІ та політики обговорюють ситуацію «навколо злитих в мережу файлів, змонтованих з фрагментів записів нарад в уряді».

«Їх зміст штучно створює уявлення, ніби я і моя команда – не поважаємо президента, який є нашим політичним лідером. Багатьом групам впливу, які прагнуть отримати доступ до фінансових потоків вигідно, щоб так виглядало. Але це не правда», – додав Гончарук.

Також прем’єр наголосив, що члени Кабміну – «це команда порядних людей», а головним викликом для уряду є подолання корупції в державному секторі.

«На жаль, за кілька місяців досить складно знищити кримінальні схеми, які вибудовувалися десятиріччями. Головне, що зупинятися ми не маємо права та не будемо! Як би цього не хотіли наші опоненти, що звикли жити у тіні. Тому вони застосовують кожну можливість, щоб знищити віру людей у владу», – вказав Гончарук.

Тим часом Офіс президента повідомив у Facebook, що Зеленський отримав заяву Гончарука про відставку.

«Президент України отримав подане прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком прохання про відставку. Глава держави розгляне зазначену заяву. Про результати розгляду Офіс президента України повідомить окремо», – йдеться у повідомленні.

Відповідно до ст.15 закону про Кабінет міністрів України, прем’єр-міністр України має право заявити Верховній Раді про свою відставку. Парламент розглядає питання про відставку прем’єра не пізніше ніж на десятий день після надходження заяви про відставку, якщо вона надійшла під час чергової сесії Ради, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо така заява надійшла у міжсесійний період. Прем’єр-міністр звільняється з посади з дня прийняття рішення про його відставку на пленарному засіданні Верховної Ради. Прийняття парламентом рішення про відставку прем’єра має наслідком відставку всього складу Кабміну України.

Нагадаємо:

  • 29 серпня 2019 року Верховна Рада призначила на посаду прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.
  • Раніше ряд телеграм-каналів поширив аудіозапис, на якому кілька людей обговорюють підготовку доповіді з економічної політики президента, а також причини і наслідки підвищення курсу гривні. Людина з голосом, схожим на голос Гончарука, говорить про «примітивні» уявленнях президента в економіці, а себе називає «профаном в економіці». Стверджується, що запис був зроблений 16 грудня, і в нараді брали участь, крім Гончарука, заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова, міністр фінансів Оксана Маркарова та інші.