USAID планує продовжити програму допомоги постраждалим від конфлікту на Донбасі і розширити її на 10 областей

Новини
Фото: telegraf.com.ua

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) планує продовжити програму допомоги постраждалим в результаті конфлікту на Донбасі CETA до червня 2021 року і розширити її на 10 областей України.

Про це повідомила провідний експерт офісу з питань охорони здоров’я USAID Тетяна Растригіна 29 січня на прес-брифінгу в Києві, передає агентство Інтерфакс-Україна.

«Другий етап проекту вже розпочався, його буде продовжено до червня 2021 року. І другий етап фокусуватиметься на тому, щоб поширити програму CETA в Україні принаймні на десять областей, щоб навчити неурядові організації, підвищити їхній потенціал у наданні послуг за немедикалізованою програмою CETA для того, щоб також підготувати більш широку, велику когорту консультантів і супервізорів із програми CETA», – сказала Растригіна.

Вона наголосила, що метою другого етапу також буде впровадити і досліджувати коротку програму CETA, розраховану лише на пару годин, щоб допомогти виконавцям проекту виявити потенційних клієнтів для довгострокової програми CETA, тривалість якої – від 5 до 12 тижнів.

Растригіна пояснила, що після завершення першого етапу програми CETA, проведеного в Київській, Запорізькій, Харківській областях, було навчено 31 консультанта, які наразі надають немедикалізовану допомогу ветеранам, членам їхніх сімей.

В свою чергу керівник Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Богданов представив результати першого етапу програми, в якій взяли участь 302 людини.

За його словами, до участі в програмі 99% опитаних заявили, що мали симптоми посттравматичного стресу, 90% – депресії, а 20% – тривоги. 24,5% учасників програми заявили, що іноді думали про самогубство, а 5% думали про те, щоб піти з життя «значну кількість часу» і «майже завжди». Богданов додав, що ці 5% отримали медикаментозне лікування в рамках програми. Презентувавши результати програми, він зазначив, що у її учасників суттєво покращилися симптоми, позитивний ефект яких тривав до півроку.

«Ці результати є дуже однозначними і дають змогу нам переконливо стверджувати, що саме ця програма привела до суттєвого поліпшення симптомів людей, які взяли участь у цій програмі, і її результат тривав до півроку, що є дуже хорошим показником для цієї програми. Тепер ми можемо затверджувати і пропонувати цю програму надалі до впровадження в Україні… Це наші плани – навчити більше консультантів CETA в Україні, щоб ця допомога була доступнішою», – сказав Богданов.

Він наголосив, що насамперед в подальшому програма фокусуватиметься на ветеранах, оскільки ця група найбільше потребує психологічної допомоги.

Нагадаємо:

  • У 2018 році Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надало Україні додаткову допомогу в розмірі $125 млн для Донбасу і територій, які постраждали від російських агресивних дій.