Бойовики обмежують спостерігачів і глушать безпілотники – ОБСЄ

Новини
Наблюдатели СММ ОБСЕ на Донбассе Фото: osce.org

Бойовики ОРДЛО перешкоджають роботі місії ОБСЄ на тимчасово окупованому Донбасі й заглушають сигнал БПЛА під час польотів біля Донецька.

Про це йдеться в звіті місії ОБСЄ від 1 лютого, оприлюднений на сайті організації.

За оцінкою спостерігачів, безпілотники місії малого і середнього радіусу відчували дію перешкод сигналу GPS під час виконання польотів над районами поблизу н. п. Петровське в результаті ймовірного глушіння.

«При виконанні польоту над районами біля н.п. Петровське у чотирьох випадках міні-БПЛА СММ відчував вплив перешкод сигналу GPS, за оцінкою, в результаті можливого глушіння», – пише ОБСЄ.

Крім того, за даними ОБСЄ, безпілотники відчували дію перешкод над районами недалеко від населених пунктів, підконтрольних українському уряду.

«Під час виконання польоту над районами недалеко від н.п. Оріхове (підконтрольний уряду, 57 км на північний захід від Луганська) міні-БПЛА СММ відчував вплив перешкод сигналу GPS (за оцінкою, в результаті можливого глушіння). Виконуючи політ міні-БПЛА СММ біля н. п. Станиця Луганська (підконтрольний уряду, 16 км на північний схід від Луганська), спостерігачі чули 10 пострілів зі стрілецької зброї. За їхньою оцінкою, вогонь вели в напрямку БПЛА».

За повідомленням СММ ОБСЄ, бойовики також забороняли спостерігачам проїжджати до низки населених пунктів у Донецькій і Луганській областях.

«На блокпосту на схід від н.п. Соснівське три члени збройних формувань не дозволили патрулю Місії проїхати до населеного пункту. На блокпості біля н.п. Таврійське озброєний член збройних формувань відмовив команді СММ у проїзді до населеного пункту, посилаючись на роботу снайперів в цьому районі. Перебуваючи там, члени патруля СММ бачили, як цивільні автомобілі проїжджали через блокпост в обох напрямках».

«На південній околиці н.п. Д’якове (70 км на північний захід від Луганська) 2 озброєних члени збройних формувань зупинили патруль Місії і відмовили йому в доступі до прикордонного району поблизу н. П. Леонова, посилаючись на відсутність дозволу від командирів».

Крім того у двох випадках на блокпості, розташованому на захід від н. п. Верхньошироківське (непідконтрольний уряду, 85 км на південь від Донецька) збройні члени збройних формувань дозволили командам СММ проїхати лише через 35 і 50 хвилин очікування.

  • В Луганській області біля Новотошківського Попаснянського району 1 лютого внаслідок обстрілу російських окупантів загинула військовий медик.