Найманці РФ почали активніше використовувати на Донбасі протипіхотні міни із самоліквідацією – Україна в ОБСЄ

Новини

Російські окупаційні війська на Донбасі в 2020 році почали активніше використовувати протипіхотні міни ПОМ-2, обладнані некерованим механізмом самоліквідації, уламки яких знищують усе в радіусі 7 метрів.

Про це заявив заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський під час засідання Форуму ОБСЄ зі співробітництва в галузі безпеки, повідомляє Укрінформ.

«Я хотів би звернути увагу на збільшення використання російськими окупаційними силами протипіхотних мін типу ПОМ-2 на півдні Донецької області у 2020 році. Ці міни розкидаються дистанційно та спрацьовують хаотично протягом 4-100 годин після обстрілу», – заявив він.

Представник України поінформував, що ці міни оснащені «некерованим механізмом самоліквідації, який може спрацювати у будь-який час».

«Після вибуху у межах 7 метрів осколки такої міни спричиняють смерть, якщо відстань більша – поранення», – заявив Лоссовський.

Під час засідання Форуму також було поінформовано, що Україна як сторона Конвенції про заборону протипіхотних мін, не виробляє та не використовує протипіхотні міни. Усі ж успадковані з радянських часів міни зберігаються під національним та міжнародним контролем. Наразі Україна вже знищила всі протипіхотні міни типу ПМН, ПОМ-2, ПОМЗ, ПМД-6.

  • РФ використовує ОРДЛО для випробувань сучасних видів зброї. Також РФ продовжує поставки боєприпасів, озброєння та військової техніки через неконтрольовані України ділянки кордону. Минулого тижня окупанти колоною вантажних автомобілів завезли з території Росії зброю і боєприпаси через ділянку кордону поблизу н.п. Дякове (Луганська область).