Лавров заявив про бажання РФ повернути свого посла до Києва

Новини
Глава МPC РФ Сергій Лавров Фото: Reuters

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ готова обмінятися послами з Україною, якщо Київ прийме таке рішення. Український посол був відкликаний з Москви ще в березні 2014 роки після початку збройної агресії Росії проти України.

Про бажання повернути російського посла до Києва глава російського зовнішньополітичного відомства РФ заявив в інтерв’ю «Российской газете».

«Українська сторона відкликала посла, погрожувала розірвати дипвідносини. Зараз, правда, начебто хтось там згадував про ймовірність рішення (президента України Володимира – ред.) Зеленського повернути послів. Ми будемо не проти. Наші країни навіть в нинішніх умовах сильно взаємопов’язані в економіці, в сфері транспорту, в гуманітарних справах, в сімейних зв’язках. І, звичайно, нерозумно постійно зводити якісь бар’єри, то для авіасполучення, потім для залізничного транспорту, та й просто для спілкування», – сказав Лавров.

За його словами, в Росії «зацікавлені в контактах» з Україною.

Глава МЗС РФ нагадав, що російський президент Володимир Путін спілкувався з Володимиром Зеленським у Парижі. «Результатом, як ви знаєте, стала домовленість щодо газових справ, важлива і для обох країн, і для Європи. Та й для створення більш конструктивної атмосфери теж», – зазначив він.

У той же час Лавров розкритикував українську практику заборони в’їзду в країну тим громадянам РФ, які незаконно відвідували окупований Крим.

«Хтось з’їздив до Криму, і все – людину викреслять зі списку тих, з ким українці можуть не те що тиснути руки, а взагалі навіть зустрічатися. Це дикість, націонал-радикалізм ультрарозливу», – заявив глава російського зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо:

  • З березня 2014 роки після незаконної окупації Криму Росією був відкликаний український посол з РФ і Україну в Москві представляє тимчасовий повірений у справах.
  • 28 липня 2016 року російський президент Володимир Путін своїм указом звільнив Михайла Зурабова від обов’язків посла Росії в Україні. Росія запросила згоди української сторони на призначення послом РФ в Україні колишнього співробітника ФСБ Михайла Бабича, який на той час займав посаду повноважного представника президента Росії в Приволзькому федеральному окрузі.
  • У серпні 2016 року заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що питання призначення нового посла РФ в Україні «знято з порядку денного за ініціативою української сторони». За її словами, Україна фактично вирішила це питання ще в 2014 році, коли відкликала свого посла з Росії і до сьогодні її дипломатичне представництво в РФ очолює тимчасовий повірений.