Прокуратура АРК повідомила про підозру «прокурорам» у справі «26 лютого»

Новини
Мітинг під стінами ВР АРК 26 лютого 2014 року Фото: Заїр Акадиров

Прокуратура АР Крим спільно з ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі повідомила про підозру чотирьом працівникам незаконно створеної «Прокуратури Республіки Крим», у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), а саме за незаконне кримінальне переслідування учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України, що відбувався біля Верхової Ради АР Крим 26 лютого 2014 року.

Як повідомили Центру журналістських розслідувань в прокуратурі АРК, це «прокурори» Супряга, Алексеєв, Корнеєв, Романовський.

«Прокурори», реалізовуючи політику держави окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнського населення в Криму, розуміючи, що на території півострова діють виключно норми законодавства України, порушили заборону переслідувати осіб, які перебувають під захистом Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року за дії, вчиненні до початку окупації. Також, під час кримінального переслідування проукраїнських активістів за, нібито, організацію масових заворушень, незаконно застосовували кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство РФ.

Троє «прокурорів» незаконно створеної прокуратури Республіки Крим впродовж року систематично клопотали перед «судом» про обрання та продовження тримання під вартою одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу. Один з «прокурорів відділу» підтримувала державне обвинувачення в судових засіданнях та приймала участь в судових дебатах, безпідставно звинувачуючи особу у злочині, якого він не вчиняв. Внаслідок цих дій, «суд» засудив одного з керівників Меджліса кримськотатарського народу до 8 років позбавлення волі.

Таким чином, працівники незаконно створеної «Прокуратуры Республики Крым» грубо порушили норми міжнародного гуманітарного права, передбачені статтями 31, 64, 65, 67, 70, 75 Конвенції про захист цивільного під час війни 1949 року. На даний момент, підозрюваних оголошено в розшук, вживаються заходи для встановлення їх місцеперебування.

  • Прокуратура АРК повідомила про підозри Сергію Булгакову і Олександру Домбровському – колишніх підлеглих експрокурора Криму Наталії Поклонский.