Верховний суд підтвердив 5-тирічне ув’язнення для організаторки «референдуму» на Донбасі

Новини
Фото: wikinews.org

Верховний суд підтвердив вирок для мешканки Краматорська, яка отримала 5 років позбавлення волі за те, що була головою «виборчої комісії» при проведенні так званого «референдуму» на Донбасі у 2014 році.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на постанову Верховного суду від 11 лютого 2020 року.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду залишив у силі покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі для обвинуваченої за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Краматорський міський суд Донецької області 21 грудня 2018 року визнав жінку винною. Вона отримала 5 років позбавлення волі, однак це покарання пом’якшили до 3 років іспитового терміну.

Донецький апеляційний суд 14 березня 2019 року скасував вирок першої інстанції в частині звільнення жінки від відбування покарання. Рішення про позбавлення волі для неї набрало законної сили.

Захисник засудженої подав касаційну скаргу, щоб пом’якшити покарання, але безуспішно.

За матеріалами провадження, у квітні 2014 року в Краматорську жінка приймала активну участь в організації та проведені незаконного «референдуму» щодо створення на території Донецької області так званої «ДНР». Вона була головою «виборчої комісії» – організовувала та керувала «виборчою дільницею».

  • Зазвичай, обвинувачені за статтею 110 ККУ через проведення «референдуму» на Донбасі у 2014 році отримують «умовне покарання». За даними з судового реєстру, тільки у лютому 2020 року суди Донецької та Луганської областей ухвалили щонайменше 9 вироків з іспитовими термінами для обвинувачених у сприянні проведенні «референдуму».