З 1 березня для перетину кордону з Росією знадобиться закордонний паспорт – МінТОТ

Новини
Фото: УНІАН

З 1 березня українці не зможуть перетинати державний кордон з Росією за внутрішнім паспортом громадянина України або свідоцтвом про народження. Щоб виїхати на територію РФ, знадобиться закордонний паспорт.

Про це повідомляє міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Як зазначили у міністерстві, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1056 від 18 грудня 2019 року «Про дію окремих положень міжнародних договорів України з Російською Федерацією», з 1 березня 2020 року перетин державного кордону з РФ здійснюватиметься лише за наявності паспорту громадянина України для виїзду за кордон (закордонного паспорту).

Також у МінТОТ нагадали, що перетин кордону з РФ через непідконтрольні уряду України пункти пропуску на тимчасово окупованій території є порушенням законодавства України.

Незважаючи на це, наголосили у міністерстві, на сьогодні поширена практика, коли окремі мешканці тимчасово окупованої території Донбасу, потрапляють на територію Росії через непідконтрольні уряду України пункти пропуску на тимчасово окупованій території, після чого здійснюють в’їзд на територію України через пункти пропуску на державному кордоні України з РФ (зокрема, пункт пропуску «Мілове»).

«У зв’язку з цим, інформуємо, що громадяни України, які таким чином в’їхали на підконтрольну уряду України територію і перебуватимуть на ній станом на 01.03.2020 року, не зможуть потрапити у зворотному напрямку до місць свого постійного проживання через пункти пропуску через державний кордон України без паспорту громадянина України для виїзду за кордон (закордонного паспорту) або через існуючі контрольні пункти в’їзду-виїзду на лінії розмежування з ТОТ без відповідного дозволу для перетину лінії розмежування у межах Донецької та Луганської областей», – заявили у МінТОТ.

В зв’язку з цим у міністерстві рекомендують громадянам України, які мешкають на тимчасово окупованій території Донбасу, завчасно подбати про оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон (закордонного паспорту) та/або відповідної перепустки.

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2019 року прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що за рішенням Кабінету міністрів України, з 1 березня 2020 року українці зможуть їздити до Росії лише за закордонним паспортом. Українські громадяни, які перебувають на російській території, зможуть повернутись в Україну за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження для дітей до 16 років.