Пентагон підписав контракт про виробництво другої партії ПТРК Javelin для України

Новини
Військовослужбовці ЗС України з ПТРК Javelin на військовому параді до Дня Незалежності України. Київ, 24.08.2018 Фото: Gleb Garanic/Reuters

Міністерство оборони США уклало новий контракт на виробництво протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) Javelin для країн-партнерів, зокрема і для України.

Про це повідомляється на сайті Пентагону.

«Компанія Raytheon/Lockheed Martin Javelin JV, місто Тусон, Арізона отримала 18 431 215 доларів (P00022) відповідно до контракту W31P4Q-19-C-0059», – йдеться у повідомленні.

Роботи будуть виконані в Тусоні, штат Арізона, з передбачуваною датою завершення 25 червня 2020 року. З цією метою з бюджету Сполучених Штатів виділено 18,4 млн доларів.

Крім України, компанія вироблятиме ПТРК Javelin також для Австралії, Грузії, Індонезії, Йорданії, Ірландії, Катару, Литви, Нової Зеландії, Норвегії, ОАЕ, Оману, Туреччини, Франції, Чехії та Естонії.

Американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) FGM-148 Javelin (англ. – спис) призначений для знищення бронетехніки, захищених об’єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і повітряних об’єктів, що летять з невеликою швідкістю та висотою (гвинтокрилів, БПЛА). Ракета комплексу Javelin оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, яка реалізує принцип «вистрілив-забув». Прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Поставляється на експорт.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 210 протитанкових ракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 млн. доларів. У квітні 2018 року ПТРК Javelin були доставлені в Україну.
  • На початку жовтня 2019 року Державний департамент США затвердив продаж Україні 150 ракет до переносних ПТРК Raytheon Co Javelin і пов’язаного з ними обладнання на суму до 39,2 млн доларів.
  • В кінці грудня 2019 року Україна уклала новий контракт з США на поставку другої партії ПТРК Javelin завдяки закупівлям, здійсненим безпосередньо Міноборони України за програмою Пентагону «Міжнародні військові продажу» (Foreign Military Sales, FMS).