ЗМІ назвали можливих міністрів уряду Шмигаля

Новини
Денис Шмыгаль

У «Слузі народу», під час засідання фракції у вівторок обговорювалися кадрові перестановки, ряд з яких були прийняті. Місце Гончарука займе віцепрем’єр і міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль, який у лютому був призначений замість звільненої Олени Бабак. Згідно з протоколом засідання фракції від 3 березня, кандидатуру Шмигаля схвалили 236 членів фракції. Депутати також уповноважили голову фракції Давида Арахамію запропонувати президенту кандидатуру Шмигаля.

За даними різних джерел ZN.UA, в тому числі у складі фракції «Слуга народу», на поточний момент основними кандидатурами на посади міністрів є наступні:

Віце-прем’єр з питань оборонної промисловості (нова посада) – генеральний конструктор і керівник КБ «Луч» Олег Коростельов – заслужений авіабудівник України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, фанат переозброєння армії.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр розвитку громад і територій – глава Київської ОДА Олексій Чернишов або генеральний директор Директорату з питань регіональної політики і децентралізації Офісу Президента України Ольга Бугай.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції і міністр закордонних справ – Дмитро Кулеба. Раніше главою зовнішньополітичного відомства був Вадим Пристайко. Тепер Кулеба посилив свої позици.

Міністр охорони здоров’я – кардіохірург Ілля Ємець – доктор медичних наук і глава Центру дитячої кардіохірургії, протягом п’яти місяців був міністром охорони здоров’я в уряді Миколи Азарова. Кандидатура Ємця імпонує Зеленському.

Міністр з питань окупованих територій – представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Олексій Резніков.

Міністр фінансів – Ігор Уманський. Раніше він був запропонований як заступник секретаря РНБО, але проти його призначення виступав тодішній глава ОП Андрій Богдан. При цьому до нього максимально позитивно ставився Андрій Єрмак. Олігарх Ігор Коломойський був би радий бачити Уманського на цій посаді, але не радий був би бачити тих, хто з пріоритетом ставиться до вимог МВФ.

Міністр сільського господарства – Тимофій Милованов, поле діяльності якого до поділу міністерства охоплювало також економіку і торгівлю.

Міністр спорту – Вадим Гутцайт – Олімпійський чемпіон Барселони, президент Федерації фехтування України

Міністр соціальної політики України – Марина Лазебна – голова Державної соціальної служби України.

Міністр оборони України – генерал-лейтенанта Збройних сил у відставці Андрій Таран.

Міністр з питань ветеранів – Сергій Бассараб – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України

Міністр кабінету міністрів – Олег Немчінов – державний секретар Міністерства молоді та спорту України.

Попередньо главою міністерства культури та інформації залишиться Володимир Бородянський (на поточний момент очолює Міністерство культури, молоді і спорту).

Відзначимо, що за даними ZN.UA, посаду міністра економіки запропонували Роману Жуковському, проте він відмовився і полетів в США, де у нього контракт зі Світовим банком.

На своїх посадах на поточний момент залишаються:

Віце-прем’єр-міністр – міністр цифровий трансформації – Михайло Федоров.

Міністерство внутрішніх справ – Арсен Аваков. Незважаючи на спроби домогтися отримання крім глави МВС ще й першого віце-прем’єра, залишається на колишній посаді.

Міністерство інфраструктури – Владислав Криклій

Міністерство юстиції – Денис Малюська.

Вакантними залишаються посади міністрів енергетики, екології та освіти (нинішній міністр Анна Новосад відмовилася працювати в уряді Шмигаль).

  • 4 березня Верховна Рада відправить у відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука, а замість нього призначить Дениса Шмигаля – міністра розвитку громад, який до цього працював топ-менеджером компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, писали 3 березня ЗМІ.