Зеленський звільнив членів Нацради з питань телерадіомовлення Костинського і Фещук

Новини
Яляна Фещук і Сергій Костиський Фото: Facebook Сергій Костинський

Президент України Володимир Зеленський достроково припинив повноваження членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Зіневича, Валентина Коваля, Сергія Костинського і Уляни Фещук. Водночас глава держави відразу знову призначив Зіневича і Коваля членами Нацради.

Відповідні укази №63/2020, №64/2020, №65/2020, №66/2020 від 4 березня оприлюднено на сайті президента, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як вказується в указах, повноваження членів Нацради припинено достроково відповідно до пункту 9 частини першої, частини четвертої статті 8, частини п’ятої статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Ці норми закону вказують, що президент за результатами розгляду звіту Нацради за 2019 рік прийняв рішення про незадовільну оцінку діяльності членів Нацради і вирішив достроково припинити їхні повноваження.

Водночас указами №67/2020 і №68/2020 від 5 березня Зеленський заново призначив членами Нацради Юрія Зіневича і Валентина Коваля.

Таким чином, кворум у Нацраді збережено (є шысть членів – двоє від президента і четверо від ВРУ), тому регуляторний орган може проводити засідання та ухвалювати рішення

5 березня на засіданні Нацради звільнені президентом Уляна Фещук і Сергій Костинський подякували колегам та апарату Нацради за спільну роботу.

«Ми працювали довго, і досягли досить непоганих результатів. На мою думку, звіт Нацради за попередній рік був найкращим серед усіх звітів Національної ради за весь час її існування тому, що ми досягли хороших показників. Я пишаюся тими результатами, яких нам разом вдалося досягнути цією командою», – сказала Фещук.

«Наш склад Національної ради є найкращим за всі часи Нацради. Ми разом виконали багато завдань, які мали бути виконані десятки років тому. Для мене особисто важливо, що ми працювали в рамках стратегії. Це була стратегічна робота, вона була спрямована на обмеження впливу російського телебачення на український інформаційний простір, протидію гібридному російському впливу в інформаційному просторі України. Ми працювали на захист української мови та українського продукту, над розвитком суспільного, військового та місцевого мовлення. Ми забезпечували будівництво архітектури українського телерадіомовлення в Донецькій, Луганській, Херсонській областях та на територію Криму … Я сподіваюсь, що не залежно від того, хто працює в Національній раді, ми побудували колії, за якими Нацрада буде йти далі, захищаючи національні інтереси України», – сказав Костинський.

Він також попросив колег на наступних засіданнях підтримати проекти рішень про обмеження ретрансляції в Україні іноземного каналу RTVI (у його ефірі показали карту Криму як частини РФ), про призначення перевірки телеканалу ZIK за трансляцію пресконференції Володимира Путіна та про санкції за розпалювання ворожнечі телеканалом «112 Україна».

Нагадаємо

  • 14 вересня 2015 року президент Петро Порошенко призначив членами Нацради України з питань телебачення і радіомовлення радника глави міністерства інформаційної політики України Сергія Костинського і главу юридичного департаменту Нацради Уляну Фещук замість Григорія Шверка і Владислава Севрюкова, які були обрані народними депутатами.
  • 27 вересня 2016 року президент Петро Порошенко призначив членом Нацради Валентина Коваля. Це місце було вакантним протягом двох років після звільнення членів Нацради попереднього складу.
  • 9 липня 2019 року президент Володимир Зеленський призначив Юрія Зіневича членом Нацради після закінчення терміну повноважень Юрія Артеменка.