Україна передала список з 200 осіб для обміну утримуваними особами – Зеленський

Новини

Україна передала список з 200 осіб для обміну утримуваними особами.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю турецькому телевізійному каналу ТРТ.

«Ми передали в Мінську список з понад 200 осіб. Це дуже важливо. Ми дізналися імена цих людей, де вони знаходяться. Ми не знаємо, коли і з яких регіонів ми повернемо цих людей, але ми, безумовно, хочемо цього», – сказав Зеленський, повідомляє Радіо Свобода.

Він припустив, що деякі люди, яких Україна хоче обміняти, могли вже померти.

«Деяких катували, ми не знаємо, хто там є. Але, на жаль, знаємо, що зможемо повернути тільки тіла деяких з цих людей. У мінській групі є люди, які працюють над усіма цими питаннями», – зазначив Зеленський.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.