У Криму відзначили День народження Тараса Шевченка: в Сімферополі заборонили співати гімн України

Новини
Сімферополь, пам'ятник Шевченка 09.03.2020 Фото: RFE/RL

У містах окупованого Криму 9 березня місцеві жителі відзначили День народження видатного українського поета, письменника і художника Тараса Шевченка. При цьому в Сімферополі російська поліція заборонила людям, які зібралися біля пам’ятника Шевченку в однойменному парку, співати український гімн.

Про це повідомляє видання Крим.Реалії.

У сімферопольському парку Шевченка люди прийшли до погруддя поета з жовтими нарцисами, фіолетовими ірисами, тюльпанами та іншими квітами, прикрашеними жовто-блакитними стрічками, а також запалили лампадку біля пам’ятника.

Сімферополь, пам’ятник Шевченка 09.03.2020 Фото: RFE/RL

Деякі з присутніх тримали в руках українські прапорці. Люди фотографувалися на тлі пам’ятника, намагаючись встигнути це зробити до офіційної церемонії, яку пізніше в парку організували окупаційна «влада» Криму.

Представники «влади», які прибули до пам’ятника Кобзарю, тримали російський триколор.

У цей час кілька жінок з українською символікою осторонь почали тихо співати державний гімн України. Але до них тут же підійшли два поліцейських і почали питати, «чи є у них офіційний дозвіл на проведення акції», попередивши про відповідальність за «провокацію». Люди змушені були припинити спів.

Сімферополь, пам’ятник Шевченка 09.03.2020 Фото: RFE/RL

У Ялті місцеві жителі також відзначили день народження Кобзаря покладанням квітів до його пам’ятника.

Про це повідомили на своїх сторінках в Facebook ялтинець Юрій Формус і керівник Кримської правозахисної групи, уродженка Ялти Ольга Скрипник.

Квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку місцеві жителі поклали і в окупованій Керчі. Фотографії квітів біля постаменту опублікував користувач Facebook Hans Art Zed Meyer.