Путін схвалив «обнулення» президентського терміну: Держдума РФ швидко підтримала

Новини
Фото: Alexander Zemlianichenko / AP

Президент Росії Володимир Путін підтримав ідею «обнулення» президентських термінів, що дозволить йому обиратись на виборах у 2024 році. Держдума РФ у другому читанні підтримала внесення цієї норми до російської Конституції.

При цьому, виступаючи 10 березня у Держдумі, Путін виступив проти ідеї продовження терміну перебування чинного президента при владі, повідомляє DW.

«Були пропозиції, щоб внести зміни до Конституції і продовжити термін чинного президента, вашого покірного слуги … У квітні відбудеться загальноросійське голосування. В такому випадку вийде, що повноваження президента продовжуються в результаті за фактом безальтернативних виборів. Це, на мій погляд, також невірно, не потрібно цього робити», – сказав президент РФ.

За його словами, «у громадян Росії на будь-яких виборах, і на виборах глави держави альтернатива завжди повинна бути, вибори повинні бути відкритими і конкурентними».

Водночас Путін підтримав ідею про «обнулення» президентських термінів, яку висунула депутатка Валентина Терешкова. «Друга пропозиція, по суті, означає зняти обмеження для будь-якої людини, будь-якого громадянина, включаючи чинного президента, і дозволити в майбутньому брати участь у виборах. Природно, в ході відкритих і конкурентних виборів», – сказав він.

Хазяїн Кремля додав, що цей варіант можливий за умови, що Конституційний суд РФ дасть офіційний висновок, що така поправка не суперечитиме російській Конституції. Ця норма дозволить 67-річному Володимиру Путіну ще раз висуватися на пост глави держави в 2024 році.

Пізніше депутати нижньої палати російського парламенту підтримали цю пропозицію. За норму про «обнулення» президентського терміну проголосували 380 депутатів, проти – 43, утримався – 1.

У поправці йдеться, що запропоноване в законопроєкті обмеження для однієї особи у вигляді двох президентських термінів «не перешкоджає особі, яка займала чи обіймає посаду президента РФ на момент набуття чинності цією поправкою, брати участь в якості кандидата на виборах президента РФ … незалежно від числа термінів, протягом яких зазначена особа займала чи займає цю посаду». Зараз статтею 81 Конституції РФ закріплено, що одна і те ж особа не може обіймати посаду президента РФ більше двох термінів поспіль.

Окрім того Путін заявив, що не бачить необхідності в проведенні дострокових виборів до Держдуми. «Якщо з цього питання в парламенті немає консенсусу, а його, як мені сказав голова, немає, то я не бачу необхідності дострокових виборів до Держдуми», – зазначив він.

Тепер Держдума 11 березня має затвердити весь пакет змін до Конституції в третьому читанні, після чого документ відправиться до Ради Федерації і регіональні збори, а загальноросійське голосування по цих поправках призначено на 22 квітня.