В Італії в ув’язненні перебувають 158 українських моряків за перевезення нелегальних мігрантів

Новини
Фото: Reuters

У пенітенціарних центрах Італії перебувають 158 громадян України, затриманих чи засуджених за перевезення нелегальних мігрантів.

Про це повідомили у Департаменті консульської служби міністерства закордонних справ України у відповідь на запит видання DW.

Станом на початок березня 2020 року в пенітенціарних центрах півдня Італії як засуджені або затримані перебувають 158 громадян України. З них – 131 особа засуджена і відбуває покарання, а 27 утримаються під вартою, повідомили у Департаменті консульської служби МЗС.

Згідно з повідомленням, у 2015-2018 роках на півдні Італії було заарештовано 161 громадянина України за підозрою у перевезенні нелегальних мігрантів. У 2019 році у країні затримали 32 українця, 18 звільнили. Від початку 2020 року в Італії затримали одного українського моряка.

У МЗС також запевнили, що питання захисту прав затриманих та засуджених за перевезення нелегальних мігрантів українських моряків, перебуває на особливому та постійному контролі міністерства.

Крім того, за даними МЗС, у Греції тільки протягом 2019 року затримали 36 українських моряків, цього року – двох. Минулого року там засудили за нелегальне перевезення мігрантів 29 українських моряків, а у 2020 році – дев’ятьох.

Як пише DW, з часу початку кризи біженців в ЄС у 2015 році українським громадянам, які шукали роботу, пропонували працювати на яхтах у Середземному морі, зокрема займатись перевезенням туристів з Туреччини. А вже під час прибуття до портів Італії чи Греції з’ясовувалося, що на борту яхт перебували нелегальні мігранти.