Фігурант справи MH17 захоплював українську військову частину під час окупації Криму

Новини
Сергій Дубинський, Ігор Безлер, Василь Геранін. Севастополь, 2019 Фото: Facebook Левко Стек

Полковник ГРУ РФ Василь Геранін, причетний до знищення літака «Боїнг» рейсу MH17 у небі над Донбасом, брав участь у захопленні української військової частини в окупованому Криму.  

Про це йдеться у розслідуванні видання Донбас.Реалії «Фігуранти справи MH17: навколосвітня подорож замість лави підсудних».

Василь Геранін разом із учасником незаконних збройних формувань Ігорем Безлером в березні 2014 року захоплював українську військову частину в Бахчисарайському районі, йдеться у розслідуванні. 

«Приїхав до частини на мікроавтобусі і запропонував нам пустити його на територію. Ясно, що йому було відмовлено. Я пам’ятаю, що він по радіостанції дав команду. Відразу ж вийшли озброєні люди в масках. Хтось був у камуфляжному одязі, хтось у цивільному. У цей момент сталася стрілянина, коли люди почали чинити опір з мого боку. Почалася стрілянина під ноги людям, у повітря. Безпосередньо керував. Він же команди і віддавав своїм людям», – розповів журналістам про дії Гераніна офіцер ВМС України Сергій Гундер, який у лютому-березні 2014 року був командиром військової частини в Криму. 

За його словами, Геранін називав себе полковником РФ Макогоновим.

За перехопленими СБУ переговорами учасників НЗФ, саме Гераніну Ігор Безлер доповідав про збиття літака «Боїнг» рейсу MH17. 

У 2019 році Геранін і Безлер зустрілися на вітрильнику «Морская звезда» в окупованому Севастополі разом з іншими фігурантами справи MH17. Окрім них, судно відвідують Сергій Дубинський і Олександр Ходаковський.

Сергій Дубинський (позивний «Хмурий») – фігурант справи MH17, офіцер ГРУ РФ, який відповідав за транспортування і охорону зенітної установки «Бук», з якої було збито літак рейсу MH17.

Олександр Ходаковський – фігурант справи MH17, громадянин України, на момент катастрофи MH17 – командир НЗФ «Восток» на Донбасі. Він давав указівку приховати бортові самописці збитого літака.  

Ігор Безлер (позивний «Бєс») – фігурант справи MH17, командир проросійських НЗФ на Донбасі, якому підлеглі доповідали про наближення літака безпосередньо перед тим, як був збитий «Боїнг» рейсу MH17.

На відео, знятому на борту вітрильника «Морская звезда», присутні Дубинський, Безлер і Геранін.