Коронавірус в Україні: у Києві та ще двох областях оголосили надзвичайну ситуацію, перший випадок у Львові, у Франківську ще 5 підозр

Новини

Уряд запровадив режим надзвичайної ситуації у Києві, а також Дніпропетровській та Івано-Франківській областях.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в Telegram.

Зазначається, що станом на п’ятницю, 20 березня, надзвичайна ситуація через коронавірус оголошена в п’яти областях України, а також у місті Київ.

«Ніяких нових обмежень зараз не передбачається. Режим надзвичайної ситуації покликаний мобілізувати зусилля для боротьби з поширенням Covid-19», – говориться в повідомленні.

З 15 підозр на коронавірус в Івано-Франківську 9 не підтвердилися, проте є всі підстави для введення надзвичайної ситуації в регіоні і, можливо, надзвичайного стану в країні. Про це заявив мер Івано-Франківська Руслан Марцинків, пише «Інтерфакс-Україна».

«З 15 підозр, на щастя, 9 не підтвердилися, з них – троє жителів Івано-Франківська», – каже Марцинків.

Разом з тим мер підкреслив, що факт підтвердження зараження COVID-19 у жінки, яка померла, є «тривожним сигналом». «Я вважаю, що уряд повинен ввести в Івано-Франківській області спочатку надзвичайну ситуацію, а також я вважаю, що при певних обставинах необхідно вводити надзвичайний стан в окремих регіонах або в цілій Україні», – сказав Марцинків.

Він нагадав, що надзвичайний стан може ввести президент своїм указом при узгодженні з Верховною Радою.

У Львові підтвердили перший випадок захворювання COVID-19. Про це заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Маємо перший підтверджений випадок захворювання на коронавірус COVID-19 у Львові (мешканець Львова, 1950 р.н. 13 березня повернувся з Німеччини)», – написав Садовий.

Садовий зазначив, що отримав цю інформацію від головного лікаря інфекційної лікарні. Позитивний результат підтвердили дві приватні лабораторії у Львові і Києві.

Він додав, що матеріали відправлені в Центр громадського здоров‘я України. Хворого госпіталізують в інфекційній лікарні. Інформація передана правоохоронних органам для подальшого реагування.

«Окремо хочу підкреслити відповідальність людини, про яку мова. Повертаючись з Німеччини чоловік (сам є лікарем) усвідомлював, що є в групі ризику – 1961 р.н. Відтак, у перший ж день після повернення здав аналізи в приватну лабораторію. Весь час намагався бути в максимальній самоізоляції. Після отримання позитивних результатів одразу звернувся до інфекційної лікарні. Станом на сьогодні почувається добре, жодних клінічних проявів хвороби немає, але перебуватиме й надалі під контролем».

 

  • Станом на 10:00 20 березня в Україні 26 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні. Коронавірусна хвороба зафіксована: Чернівецька область – 15 випадків (1 летальний), Житомирська область – 2 випадки (1 летальний), Київська область – 2 випадки, Донецька область – 1 випадок, Дніпропетровська область – 2 випадки, Івано-Франківська область – 1 випадок (летальний), м. Київ – 3 випадки Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями.
  • Упродовж 19 березня до Центру громадського здоров’я надійшло 56 підозр на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 316 повідомлень про підозру на COVID-19. Станом на ранок 20 березня 2020 року у світі зареєстровано 244 523 випадки захворювання COVID-19, з них 10 030 закінчились смертю, водночас 86 031 особа одужала; за межами Китаю зафіксовано 163 324 випадки.
  • МОЗ закликає: при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Залишайтеся вдома! Самоізоляція – найдієвіший спосіб убезпечити себе від інфікування.