РФ, як держава-окупант зобов’язана забезпечити кримчан медичним захистом – прокуратура АРК

Новини
Фото: investigator.org.ua

Росія, яка незаконно окупувала Крим, за міжнародним законодавством зобов’язана, як держава-окупант забезпечити мешканців півострова медичним захистом і несе відповідальність за розповсюдження коронавірусу COVID-19 у Криму.

Про це повідомляє прокуратура АРК.

«Під час боротьби з загрозою поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополі, Російська Федерація, як держава-окупант має дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним правом, зокрема, передбачених статтею 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, статтями 11, 85 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, вказали у прокуратурі, держава-окупант повинна забезпечити населення півострову медичними та продовольчими засобами та забезпечити відповідне медичне обслуговування без допущення жодної дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими чи етнічними ознаками.

«Прокуратура Автономної Республіки Крим, у разі недотримання вказаних норм Міжнародного гуманітарного права, надасть правову оцінку кожному факту порушення прав кримчан», – наголосили у відомстві.

Нагадаємо:

  • 21 березня в окупованому Криму підтвердили перший випадок захворювання коронавірусом: хворий при перетині адмінкордону з півостровом і Херсонською областю не повідомив інформацію про перебування у Франції.
  • Станом на 23 березня в окупованому Криму кількість громадян, які перебувають під медичним наглядом через коронавірус, за добу збільшилася майже вдвічі – з 413 до 754 осіб.